Élet-Stílus

Schmidt: nem csal a Google

A Google ügyvezetõ elnöke visszautasította a vádakat miszerint saját szolgáltatásaikat, oldalaikat elõnyben részesítik a kereséseknél.

Eric Schmidt egy washingtoni szenátusi meghallgatáson kijelentette: biztosíthatok mindenkit, semmit nem manipulálunk. A meghallgatás témája az volt, hogy vissza él-e erõfölényével a vezetõ keresési szolgáltató. Schmidt nyomatékosította: a Google nem blokkol semmilyen konkurens szolgáltatást, vagy információt.

Példaként említve a Microsoftot, amely korábban nézett szembe versenytorzító magatartása miatt szenátusi eljárással, majd milliárdos büntetéssel a Google elnöke úgy fogalmazott: tanultak az esetbõl és nem követik el ugyanazt a hibát.

A Microsoft-per majd 10 évig tartott és végül a számítástechnikai óriásnak 497 millió euró birságot kellett fizetnie, mert megállapítást nyert, hogy a vállalat nem osztja meg kellõképpen operációs rendszerének forráskódját a független fejlesztõkkel és ezzel teszi lehetetlenné a konkurens fejlesztõk munkáját.

A Google-lal szemben megfogalmazott fenntartások leginkább arról szólnak, hogy a cég a keresési piac kétharmadát magáénak tudva, az internet egyéb területein is túlzott befolyást gyakorol, így akár mobilpiacon (megvették a Motorolát) vagy az ár összehasonlító szolgáltatások területén folytat versenyellenes gyakorlatot.
A panaszosok közt olyan cégek vannak mint a Yelp, TripAdvisor, Nextag, Expedia és többtucat más cég, amelyek lényegében megegyezõ szolgáltatást nyújtanak mint a Google, jelen esetben utazási, vagy kereskedelmi területen. A megfogalmazások szerint a Google piaci dominanciája természetellenes és különleges helyzetet jelent, ami magában rejti a konfliktusokat.

A Yelp vezérigazgatója Jeremy Stoppelman tovább ment: “Legyünk világosak, a Google mára nem csak egy eszköz arra, hogy az embereket a legmegfelelõbb oldalakra irányítsa, hanem maga is egy profitéhes nagyvállalat.”

Arra kérdésre miszerint a Google monopol helyzetet élvez Scmidt elmondta, valóban közel járnak hozzá, de emiatt csak nagyobb a felelõsségük, amelynek megfelelnek.

Schmidt tíz éven át vezette a keresõcéget – ezért képviselte õ a
céget a szenátus elõtt – majd idén áprilisban átvette posztját az egyik
alapító Larry Page. A cégnek az ügyben nem csak a szenátusban kell megjelennie, hanem a kereskedelmi tanács elõtt, és Európában Bizottság elõtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik