Élet-Stílus

Titok, mennyi pénzt talált a Sziget

Nem publikus, mennyi pénzt hagytak a fesztiválozók a Sziget és a többi nyári fesztivál után a fizetõeszközként mûködõ Metapay-kártyákon. Annyi biztos, hogy a titkos összegen a Szigetiroda és a kártya kibocsátói fele-fele arányban osztoztak.

Az idei fesztiválszezon újdonsága volt az úgynevezett Metapay Fesztiválkártya, amely számûzte a készpénzt a VOLT, a Balaton Sound, a Budai Gourmet és Sziget fesztiválokról. A mûanyag kártyára a feltöltõpontokon lehetett pénzt elhelyezni, amivel aztán a rendezvényeken fizethettünk a büfékben, boltokban és egyéb helyeken. Ha nem költöttük el minden pénzünket, akkor pedig a fesztiválokról távozóban visszaadták a maradék összeget. Erre például a Sziget esetén az utolsó napot követõen, augusztus 15-én, hétfõn este hatig volt lehetõség. Sokan ugyanakkor nem éltek ezzel feledékenységbõl, sietségbõl vagy kényelembõl (nem akarták kiállni a sort). Így valószínûleg jelentõs összeg maradt a kártyákon.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi van ezzel az összeggel és egyáltalán mekkora összegrõl van szó. Az adatok azonban – mint megtudtuk – nem publikusak. A Sziget sajtóirodáján annyit árultak el az fn.hu kérdésére, hogy sem a Szigeten, sem pedig a három másik fesztiválon nem maradt bent annyi pénz, amennyi legalább a kártyák gyártását fedezte volna. A titkos összegen fele-fele arányban osztozott a Sziget és a Metapay kártyákat gyártó cég, a Meta MPI Kft.

Titok, mennyi pénzt talált a Sziget 1

Arányaiban jóval kevesebb pénz maradt a kártyákon a Sziget végén, mint a többi fesztiválon, ugyanis a külföldiek tudatosabb vásárlóként igyekeztek minél kevesebb pénzt bent hagyni – mondta el a kft. ügyvezetõje a Quartnak. Lévai Gábor szerint a vendéglátósok nagyobb része is elégedett volt a rendszerrel, annak ellenére is, hogy így elmaradt a borravaló, mivel a kártyás fizetés kizárja az alkalmazotti lopást, illetve a gyorsaság miatt több vendéget tudtak kiszolgálni.

A Metapay Fesztiválkártyával a négy nyári szigetes fesztiválon több mint 4 millió tranzakció valósult meg.

A kifejlesztõ cég saját – ezerfõs – felmérése szerint a Sziget Fesztiválon a látogatók 78 százaléka a készpénzes fizetéshez képest gyorsabbnak, 68 százaléka egyszerûbbnek, 61 százaléka biztonságosabbnak ítélte meg az új fizetési rendszert. A Metapay ügyfélkezelését a megkérdezett látogatók 95 százaléka kitûnõnek értékelte.

  1. Az fn.hu tapasztalatai ennek némileg ellentmondanak: augusztusban több kocsma vezetõje és pultosok is panaszkodtak az eddigi busás borravaló elmaradásáról, és nekünk az sem tûnt fel, hogy kártyával gyorsabban hozzájutottunk volna a „betevõ sörünkhöz”.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Mind a Sziget mind a Meta MPI kft. sikeresnek gondolja a 2011-ben debütáló rendszert, így a jövõben is ez lesz a nyári fesztiválok hivatalos fizetõeszköze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik