Élet-Stílus

Ellepték az országot a fejtetvek

A legfertőzöttebb terület az Észak-Alföld és a Dél-Dunántúl. A szakértők szerint 30 éve nem volt ekkora invázió.

Kitört a fejtetvek inváziója az országban. A legfertőzöttebb területek évek óta az Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon vannak, de a fejtetűs esetek száma mostanra már az ország többi területén is növekszik. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője szerint azért nincs ok aggodalomra, mert a tetvek 30-40 évente, hullámszerűen megjelennek. Utoljára éppen 30 éve volt hasonló invázió – mondta Ócsai Lajos a Kossuth Rádiónak.

A tetvesség terjedésének hátterében azonban nemcsak az állat elszaporodása áll: a szakértő úgy véli, a mostani inváziót az is okozhatja, hogy azok a szülők, akik annak idején még tudták kezelni a tetvességet, már kinőttek, az új generáció pedig még csak ismerkedik a problémával. Nehezíti a helyzetet, hogy sokan szégyenkeznek a saját vagy gyermekük tetvessége miatt, és emiatt nem állnak jól a kérdéshez. A járványügyi szakértő elmondta: a fejtetű nem válogat ápolt és zsíros fejbőr között, igaz egy koszos, ápolatlan hajban nehezebb észrevenni.

A fejtetű nagyon gyorsan terjed, leginkább a zárt közösségekben, az óvodásokat, iskolásokat ezért érdemes alaposan megvizsgálni. A tetvesség, noha nem terjeszt fertőző betegségeket, kellemetlen testi és lelki tüneteket okoz. Érdemes gyanakodni, ha a fejbőrön (a fülek mögött) apró, tojás alakú, szürkésfehér serkéket találunk, illetve ha ezzel egy időben a fejbőrön vörös, kiütésszerű foltok láthatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik