Élet-Stílus

Budapestet is elvarázsolja a Shadowland

A Pilobolus Táncszínház 2012 februárjában Budapestre érkezik, hogy Shadowland címû mûsorával elkápráztassa a magyar közönséget is - adta hírül a Showtime Budapest.

A Shadowland jelenleg Európa és az Egyesült Államok legsikeresebb, legdivatosabb és legtöbb jegyet eladó színpadi produkciója. Bécsben és Németország számos nagyvárosában pár nap alatt fogytak el a belépõjegyek. A SHADOWLAND a Pilobolus társulat eget és földet megrengetõ új elõadása, mely részben árnyjáték, részben tánc, részben cirkusz és részben koncert. A Pilobolus a maga nemében az elsõ ilyen típusú elõadás, melyet világ körüli turnéra vittek. A Shadowland számos, különbözõ nagyságú és alakú mozgó vászon segítségével teremt egész estés elõadást, mely egyesíti az árnyék-képmásokat és a vászon elõtti koreográfiát.

A történet szürreális utazás egy tinédzser lány érzékeny világában, mely a SpongyaBob címû animációs sorozat írója, Steven Banks közremûködésével íródott. A Shadowland a Pilobolus sok éves kísérletezése során jött létre. Az eredmény a Pilobolus jellegzetes stílusának és az újmédia innovatív alkalmazásának ötvözete. A Pilobolus ezzel a sajátos technikával már készített egy reklámfilmet a Hyundainak, majd 2007-ben elbûvölte az egész világot, amikor az Oscar-díjátadáson elõadta egyedi mûsorát. A legjobb film díjára jelölt alkotások ikonikus képi világát mutatták be.

Az emberi testek egyesülnek, hogy figurákká váljanak.
Az alapelvet egyszerû megérteni: A vásznak mögött és a reflektorok mögött emberi testek fonódnak össze, és alkotnak óriási fejeket, elefántokat, mítikus teremtményeket. A sziluettek ezen világában csak a fekete és a fehér létezik (vagy fekete és narancs, fekete és zöld és így tovább).

Elbûvölõen szép képekkel mondanak el a táncosok egy ijesztõ történetet az elidegenedésrõl, visszautasításról, az otthonra találásról és a mindennapok brutalitásáról. Az elõadás feltûnõ, mégis kerül minden olcsó poént, virtuóz, de sosem hencegõ, részletes, de sosem unalmas.

A Pilobolus a kommunikáció minden formáját használja, a beszédet kivéve, hogy elmondjon egy történetet a magányosságról és annak következményeirõl. A vásznon megjelenõ árnyékok csak részei a hangszerelésnek, néha a testmûvészek kilépnek a vászon elé, és elõadnak valamit, amit táncnak is nevezhetnénk, de mérföldekre van mindattól, amit eddig bárhol láthattunk. Nõk csúsznak bele ruhájukba és a léptek elszínezõdnek. És mindez természetesnek tûnik. A Shadowland leírására nincsenek szavak. A Shadowlandet látni kell.

Jegyek kaphatók a Ticket Express jegyirodáiban és az Eventim hálózatában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik