Élet-Stílus

A napfény hat az öngyilkosságra

admin
admin

2011. 09. 13. 06:50

Az öngyilkosságok szezonális gyakorisága korrelál a napsütéses órák számával - az összefüggés azonban nem párhuzamosan, hanem kisebb késéssel mutatkozik meg, amikor már "kimerültek az elemek" - állítják a Bécsi Egyetem pszichiátriai klinikájának munkatársai.

A világ egyik legnagyobb tudományos kutatásának eredményeit a Comprehensive Psychiatry címû szaklapban mutatták be. “Az öngyilkosságok szezonalitásának jelenségét korábbi tanulmányokban már leírták, az okokat viszont eddig még nem sikerült megfejteni” – írták Benjamin Vyssoki és kollégái a kutatás összegzésében.

A feltételezés szerint az évszakok eltérõ mértékû napsütése befolyásolja az öngyilkosságok gyakoriságát. A szakértõk ezért az 1996 és 2006 között öngyilkosság miatt bekövetkezett halálesetek számát elemezték és vetették össze a meteorológiai és geodinamikai központi intézet idõjáráskutatóinak adataival.
A kutatók összesen 16 673 öngyilkosságot regisztráltak. Ezek tiszta szezonális mintát mutattak: a legnagyobb arányban március és május között, legalacsonyabb mértékben november és január között fordultak elõ.

Januárban és februárban átlagosan 80 körül volt az öngyilkosságok száma, majd márciusra elérte a 100 esetet. Ezen a szinten maradt májusig, majd júniusban és júliusban meredeken csökkentek az értékek, hogy augusztusban újabb 100 körüli csúcsot érjenek el. Ezt követõen az öngyilkosságok száma drasztikusan csökkent a téli hónapokra. A napsütéses órák száma januárban 80 körül van, márciusban 150-re, majd májusban 220-ra emelkedik, majd augusztustól ismét a kiindulási értékre kezd csökkenni.

Az adatok alátámasztották a szakértõk feltételezését, amely szerint az öngyilkossági arány összefüggésben van az agy szerotoninszintjével. Ezt erõsen befolyásolja a szemen keresztül felvett fény mennyisége. Siegfried Kasper, a Bécsi Egyetem kutatója szerint érdekes, hogy az öngyilkosságok gyakorisága nem azonnal a napsütéses órák számának csökkenésével növekszik, tehát novemberben, hanem késõbbi idõpontban, amikor “kimerülnek a tartalékok”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.