Élet-Stílus

Linux használatot tanulhatnak a vakok

Az új beszélõ Linux BeLin jelentõsen megkönnyíti a látássérültek életét. A beépített Orka képernyõolvasó különbözõ szöveges fájlokból képes hangoskönyvet készíteni, így otthon is felkészülhetnek a világtalanok akár az ECDL vizsgára is.

Az új verzió az Orka képernyõolvasó legfrissebb változatát tartalmazza, amely a különbözõ szöveges fájlformátumokból (TXT, DOC, ODF, PDF és HTML) képes mp3 formátumú hangoskönyveket elõállítani.

A hangoskönyv használatakor beállítható a felolvasás beszédsebessége és hangmagassága, valamint kiválasztható idegen nyelv is a felolvasáshoz. Az elkészült szoftver nemzetközi sikerét mutatja, hogy angol, német és cseh nyelvre is honosították.

Magyarországon most elõször jelenik meg olyan a Linux használatát bemutató tananyag, amely kifejezetten a látássérült emberek igényei alapján készült. A speciális tananyag továbbá eleget tesz a nemzetközi ECDL követelményeknek is, mivel felöleli a második ECDL modul („Operációs rendszerek”) teljes követelményrendszerét. Így egy látássérült ember akár otthon egyedül, akár tanfolyami keretek között eredményesen készülhet fel az ECDL modulvizsga sikeres teljesítésére.

A BeLin 2.5 és az ECDL alapú tananyag ingyenesen letölthetõ az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány honlapjáról, valamint a BeLin honlapról.

Balogh Róbert, aki maga is látássérült az fn.hu kérésére elmondta neki a számítógép nagyon sokat segít az életében. Egy másik típusú programot használ, amit szintén az alapítvány terméke, és Jaws for Windows néven fut. „A Jaws nekem az egész számítógépet jelenti, azaz vele internetezek, levelezek, olvasok, zené hallgatok, így lehetõvé teszi, hogy jobban “lássam” a világot”.

Róbert, aki az ELTE Szociálpedagógia szakán végzett hozzátette: a Suliban note-bookkal jegyzetelt, a könyveket beszkenelte, s így már gépen tudta olvasni azokat.
Az új BeLin neki is nagyon tetszik, fõleg, hogy ingyenes, mivel a mostani programja kétszázezer forintba került. Ajánlani fogja az ismerõseinek, bár sokan inkább Windows használnak nem Linuxot. Annyi kifogása van az új programról, hogy gépies hangja miatt nem túl közkedvelt a vakok között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik