Élet-Stílus

Hat új felhőkarcoló nő az ikertornyok helyén

Sokáig vita tárgya volt, mihez kezdjen Manhattan a leomlott tornyok után maradt hatalmas területtel.

Abban a város vezetése és a lakosság is egyetértett, hogy a “ground zerot”, vagyis a terrortámadásban elpusztult tornyok helyét mindenképpen be kell építeni. A kérdés már csak az volt, hogy emlékhellyé alakítják vagy hasonlóan a Világkereskedelmi Központ egykori tornyaihoz irodaházakat alakítanak ki a területen.

Az ikertornyok leomlása után napi 24 órás takarítási munkálatok kezdődtek: tűzoltók, rendőrök, közterület-fenntartók és önkéntesek dolgoztak egész nap 8 hónapon keresztül azon, hogy teljes egészében megtisztítsák a területet a romoktól. Végül 2002. május 30-án fejezték be a takarítási munkálatokat.

Az építészek csak ezt követően kezdték el tervezni, mi lesz a tragédia helyszínén. Az új épületek végül egyesítik magukban az irodaházak és az emlékhely funkcióit. Az elpusztult ikertornyok helyére összesen 6 új felhőkarcoló, 2 hatalmas vízesés, egy múzeum, egy előadóközpont és egy vasútállomás épül. 10 évvel a tragédia után 2000 ember fáradozik azon, hogy az új épületeket minél hamarabb birtokba vehessék az ittélők.

Íme az újjáépítés tervei:

Freedom Tower:

Ez lesz az újjáépített terület központi épülete, ami a One World Trade Center nevet kapja. A várhatóan 2013-ban elkészülő torony 540 méter magas lesz, amivel magáénak tudhatja majd az Amerika legmagasabb épületének járó, megtisztelő címet. A felhőkarcolóba az irodák mellett egy kilátóteraszt is terveztek, ahonnan a látogatók megcsodálhatják az egész területet.

Épül a Freedom Tower (Szabadság torony)

200 Greenwich St:

A kettes számú torony gyémánt alakú tetejével és 80 láb magas antennájával New York második legmagasabb épülete lesz, ha elkészül.

175 Greenwich St:

A várhatóan 2014-ben átadásra kerülő felhőkarcoló “csak” a harmadik legmagasabb lesz a városban. Üzleteknek, irodáknak és kereskedelmi cégeknek ad majd helyet.

Nézze meg videón az építkezést!

150 Greenwich St:

2013-ban adják majd át azt a felhőkarcolót, aminek irodahelyiségein a New York-i Kikötői Hatóság, New Jersey és New York City közösen osztozik.

Liberty Street 130:

Az ötödik torony a terrortámadások alatt gyakorlatilag teljesen elpusztított Deutsche Bank épülete helyén emelkedik.

7 World Trade Center:

Mára a 2006-ban, elsőként átadott új felhőkarcoló, a hetedik torony (erre utal az épület neve is) irodáinak két harmadát sikerült értékesíteni. A toronyházhoz tartozik egy emlékpark, közepén egy 30 láb magasra emelkedő szökőkúttal.

The National September 11 Memorial and Museum:

Az egykori “ground zero” területére a városvezetés mindenképpen szeretett volna egy múzeumot, amely méltóképp emlékezik meg a terrortámadásról és annak áldozatairól. Épp ezért az újonnan épülő felhőkarcolók lábához egy föld alatti múzeumot terveztetett, melyben a látogatók interaktív kiállítások keretében tudhatnak meg mindent a 2001. szeptember 11-ei eseményekről. A múzeum emellett emléket állít majd az 1993-as eseményeknek is.

Az építészek a Világkereskedelmi Központ ikertornyainak helyére két hatalmas szökőkutat építettek. A két vízoszlop két különböző színű fénnyel megvilágított medencéből tör felfelé, melynek lábára a terrortámadásban elhunytak nevét vésték. A monumentális alkotásokat Micheal Arad és Peter Walker tervezte.

Frank Gehry, a neves kanadai-amerikai születésű építész tervezi majd azt az előadóközpontot, ami teljessé teszi az újjáépítést. A hamarosan elkészülő központ ad otthont Amerika egyik legnevesebb modern táncszínházának, a Joyce Theaternek, de az épület várhatóan alkalmas lesz arra is, hogy a későbbiekben nagyszabású filmfesztiválokat is rendezhessenek benne.

Ilyen volt előtte, ilyen lesz utána:

Nézzen egy látványos grafikát arról, milyenek voltak a Világkereskedelmi Központ épületei és a környező irodaházak 2001. szeptember 11. előtt, közvetlenül a tragédiát követően és hogy festenek most, 2011-ben, 10 évvel a terrortámadás után. Kattintson ide.

Ön is emlékszik rá, hogyan értesült tíz éve a terrortámadások híréről? Munkában volt? Iskolában? Telefonon hívták? Ossza meg velünk élményeit a Facebook-on!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik