Élet-Stílus

A 10 legkedveltebb magyar dalunk

A vasárnapi Magyar Dal Napja alkalmából, az II. Szerkesztõségi Konzultáció keretében összeállítottuk a fn.hu 10-es listáját, az általunk legkedveltebbnek tartott számokból. Ez nem is volt könnyû.

Már amikor tavaly elõször felvetõdött, hogy a Magyar Dal Napja apropóján gyûjtsük össze a szerkesztõségünk által kedvelt dalok listáját, vita bontakozott ki, hogy tulajdonképpen mi is az a dal. A pop-rock számok, a népdalok nyilván idetartoznak, de például az operaáriák vagy a Himnusz belefér e kategóriába? És az operettslágerek, vagy a d’n’b ütemre improvizált szövegelések?

Az értelmezõ szótár két jelentést ír le a dalra: „(1.) Énekelhetõ szöveg a hozzáírt zenével – dallammal – együtt; (2.) Rövid, érzelmes vers kötött formában. Személyes benyomások, érzelmek egységes hangulatú költeménye. Általában megzenésítésre szánják. Többnyire azonos típusú versszakokból áll, gyakran ismétlõdõ sorokkal.”

Az biztos, hogy nagyon széles értelemben lehet használni ezt a kifejezést, így leszûkítettük a listát a magyar nyelvû pop-rock világra. Körbekérdeztük az fn.hu újságíróit, hogy e mûfajban mi a kedvenc daluk. Maroknyi szerkesztõségünk fele sem tudott (akart?) válaszolni a kérdésre, (ebbõl is látszik, hogy a kérdés nem is olyan könnyû, mint elsõre látszik).

Az újpunk elõretörése

A II. Szerkesztõségi Konzultáció lezárását követõen a helyezéseket önkényesen határoztam meg az fn.hu 10-es listáján. Voltak elõadók, akik többeknek a kedvencei, de a tavalyihoz hasonlóan a listán mindenki csak egy dallal szerepelhet.

Az FN-lista gyökeresen megváltozott tavaly óta. Ennek egyik oka, hogy maga a szerkesztõség is átalakult, a fiatalabb nemzedék igencsak befurakodott, és hozta a saját ízlését. A punkvonal elõretörése mindenképp új elem, de felkerült egy csak 18 éven felülieknek szóló dal, valamint néhány alig ismert zenekar is a Top 10-re. A Kispál és borz-Quimby-Tankcsapda-triumvirátus kirobbanthatatlan, mint ahogy Cseh Tamás nélkül sem jöhet létre egy ilyen lista.

FN-Top10 magyar dal 2011

Quimby: Magam adom
Kispál és a borz: Csillag vagy fecske
Csík zenekar: Most múlik pontosan
Vad Fruttik: Lehetek én is!
Cseh Tamás: Lee van Cleef
LGT: Ringasd el magad!
Tankcsapda: Örökké tart
Rózsaszín Pitbull: Ne szívjál füvet!
Szükségállapot: Örökkévalóság
Timur Lenk: Tûzoltó

Olvasóink ötleteibõl is összeállítunk egy listát, szavazni a kommenteknél vagy a Facebookon lehet.

Presser ötlete


„Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához. Hogy áldozzunk egy kis figyelmet a hagyományainknak – mert sokféle van – és a sok megszületett, de a közönség elõtt szinte ismeretlen, hiába megírt új mûnek, és az ezeket megalkotó új tehetségeknek. Egynapos ünnepre gondoltam, amely nekünk és rólunk szól, mi szervezzük, ahogy mondják, alulról” – mondta a Magyar Dal Napja megálmodója, Presser Gábor.

A történet 2008-ban, a Szigeten indult, 2009. szeptember 13-án már országszerte 25 helyszínen, mintegy 1200 elõadó tolmácsolásában szóltak minden kor és korszak magyar dalai. A budapesti Zeneakadémiától a vidéki szabadtéri színpadokig, utcákon, tereken, parkokban és színházakban, közel 150 órányi programot hallgathatott a becslések szerint 45 000 fõs közönség.

A tavalyi fn.hu-lista így nézett ki:

1. Kispál és a borz: Húsrágó hídverõ
2. Quimby: Autó egy szerpentinen
3. Cseh Tamás: Fehér babák takarodója
4. Bëlga: Politikus
5. Európa Kiadó: Romolj meg
6. Tankcsapda: Mennyország tourist
7. Maszkura és a Tücsökraj: Négyen teremtettek
8. HBB: A fattyú reménytelen szerelme és halála
9. Hofi Géza: Próbálj meg lazítani
10. LGT: Ilyen a boksz

Idén szeptember 11-én, vasárnap ünnepeljük a hároméves ünnepet hét vidéki városban és tizenhét budapesti helyszínen, azaz közel negyven színpadon, továbbá a 2-es és a 4-es villamosokon. A Magyar Dal Napja 0 órakor kezdõdik. DJ Dominique (Várkonyi Attila) kezdeményezésére, amint éjfélt üt az óra 10-én, a csatlakozó bulihelyszíneken a DJ magyar lemezre vált, és 0 órától hajnali egyig a magyar daloké a fõszerep. A lemezlovasok a magyar Dal Órára különleges, hazai repertoárral készülnek.

A mizu és a most múlik pontosan

Egy nyár eleji kutatás szerint a Youtube-on Fluor Tomi “Mizu” címû felvétele a legnépszerûbb magyar zenés videó. A két kicsi legós dalt csak Kiss Tibor Most múlik pontosan címû dala elõzi meg, ha összeadjuk a különbözõ elõadóit, feldolgozóit az eredeti Quimbytõl a Csíkon át Janicsák Vecáig. A legtöbben a Csíktól kedvelik a dalt.

3GM Multimédia listája az összes, május végén egymillió fölötti nézettségû magyar zenés videót tartalmazza. A legtöbb dallal LL Junior (12), a Tankcsapda (10), a Kárpátia (8) és a Children of Distance (8) büszkélkedhet.

A kezdeményezésnek fõvárosa is lesz ezúttal, Nyíregyháza, ahol tucatnyi színpadot állítanak, és a város szinte minden pontján szólnak majd a dalok. A nagyszínpad mûsorát Presser Gábor nyitja meg, és a Dimenzió együttes utcabálja zárja.

A programokról a Magyar Dal Napja honlapján lehet tájékozódni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik