Élet-Stílus

Megint Mahlert ünnepeljük

admin
admin

2011. 09. 06. 16:33

Szeptember 9-13. között hetedszer rendezi meg a Mûvészetek Palotája a Budapesti Mahler-ünnepet.

Ez alkalommal nyílik meg a párizsi Gustav Mahler Archívum anyagából válogató Mahler, a Wagner-interpretátor cimû kiállítás, valamint a Mahler-ünnepen elhangzó Mahler-mûvek legérdekesebb felvételeit bemutató lemezkiállítás, Fülöp Péter gyûjteményébõl.

A Budapesti Fesztiválzenekar három alkalommal lép fel. Szeptember 9-én, 10-én és 11-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Fischer Iván Mahler Budapesten komponált I. szimfóniáját vezényli.

A koncertek elsõ részében – egy Enescu darab és Hugo Wolf-dalok társaságában – Orbán György IV. szerenád címû, a Mahler-ünnep felkérésére írt mûvének õsbemutatójára kerül sor. A Wolf-dalok énekes szólistája a kiváló osztrák bariton, Wolfgang Holzmair. A budapesti koncertek mûsorát szeptember 16-19. között Gent, Bonn és Milánó közönsége is hallhatja, az I. szimfóniából pedig szeptember 21-23. között lemezfelvétel készül.

Szeptember 13-án a Fesztivál Színházban Mahler IV. szimfóniájának zongora négykezes átiratát és két Mahler-dalciklust, a Vándorlegény-dalokat és a Rückert-dalokból készült válogatást hallhatja a közönség. A szólisták Kemenes András, Csalog Gábor és az osztrák bariton, Markus Werba.

A fesztivál társrendezõje, a Magyar Rádió – a hangversenyek közvetítése mellett – több tematikus adást, Mahlerrel és mûveivel foglalkozó mûsort sugároz a Mahler-ünnep alatt.
A korábbi évekhez hasonlóan a Mahler-ünnepre reprezentatív kiállítású, kétnyelvû album jelenik meg, számos cikkel és gazdag fotóanyaggal Mahlerrõl, illetve a hangversenyeken elhangzó mûvekrõl, a szerzõkrõl és az elõadókról.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.