Élet-Stílus

Szerdától indul a Budavári Borfesztivál

A rendezvényen - Magyarországon először - szelektíven gyűjtik a használt parafa dugókat.

Szeptember 7. és 11. között nemcsak a rendezvényen fogyasztott borok elhasznált parafa dugóit, hanem a máshol vásárolt borokét is leadhatják a látogatók. “Az üveg- és papírhulladékot tavaly gyűjtöttük először szelektíven, a sikeres kezdeményezés után pedig arra gondoltunk, hogy az 5 nap alatt felbontott sok ezer palack dugóját is újrahasznosítanánk” – mondta el a rendező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. munkatársa, Oláh Rita.

Ezek szerint a rendezvény minden standjánál elhelyeznek egy parafadugó-gyűjtésre szolgáló papírtáskát, míg a Hunyadi-kúttal szemben dugógyűjtő pontot nyitnak. Oláh Rita emlékeztetett, hogy már az év elején megkezdték a kampányt, amely arra kívánja ösztönözni a borkedvelőket, hogy az otthon elfogyasztott palackok dugóit se dobják ki, hanem hozzák el a borfesztiválra.

Ha megfelelő mennyiségben gyűlik össze parafa dugó, akkor azokat egy parafadugó-forgalmazással foglalkozó partner újrahasznosításra visszaszállítja Portugáliába, de a távolabbi cél az, hogy a parafát Magyarországon lehessen feldolgozni. A parafa visszagyűjtése egyébként azért is fontos, mert ez az egyik legkönnyebben újrahasznosítható anyag: bedarálásával cipőtalp, szobaburkolat, pénztárca, tolltartó, ékszer, cipő, sapka, bútor, pohár- és tányéralátét, horgászbotmarkolat és számos egyéb használati tárgy készülhet belőle, nagyobb energiabefektetés nélkül.

Az esemény részletes programját itt találja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik