Élet-Stílus

A világ legjobb mentőkutyái vizsgáznak Budapesten

A többi között összedőlt épületek romjai közé rekedt személyeket kell megkeresniük a nemzetközi mentőkutyás vizsga résztvevőinek szeptember 7-én Budapesten.

A feladatok között szereplő életszerű baleseti szimulációban a kutyás egységeknek sérülésekkel, veszélyes környezettel kell megbirkózniuk. A vizsgázók szakmai zsűri előtt látják el a sérült személyeket, majd a nemzetközi mentési irányelvekről is számot kell adniuk.

A 8 ország részvételével zajló vizsga célja, hogy minél képzettebb kutyák és kutyavezetők vegyenek részt a katasztrófák utáni segítségnyújtásban. Ezzel a végzettséggel körülbelül 40 kutyás egység – kutya és kutyavezető – rendelkezik a világon, közöttük két magyar kutya, Aqua és Liza. Mindkét kutya a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének alapszervezeteként tevékenykedő Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat tagja.

Aqua, a hét éves belgajuhász, és Liza, a kilenc éves labrador retriever Magyarországon legutóbb az eltűnt autista kisfiú keresésében nyújtottak segítséget, de nemzetközi katasztrófák, így az indonéziai földrengés utáni mentési munkálatokban is tevékenykedtek. A két kutya tagja volt annak a csapatnak, amely 2009-ben világbajnoki címet szerzett Magyarországnak a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség által szervezett világbajnokságon.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik