Élet-Stílus

Forma-1: Vettel újra gyõzött

A világbajnoki címvédõ Sebastian Vettel, a Red Bull német pilótája nyerte a Belga Nagydíjat. Csapattársa, az ausztrál Mark Webber lett a második, a brit Jenson Button (McLaren) a harmadik.

A német versenyzõ rajt-cél gyõzelmet aratott és újabb, idei hetedik sikerének köszönhetõen már 92 ponttal vezet Webber és 102-vel a spanyol Fernando Alonso (Ferrari) elõtt. Nagy bravúrt hajtott végre Michael Schumacher: a hétszeres világbajnok, aki a 24., utolsó helyrõl rajtolt, végül az ötödiken fejezte be jubileumi versenyét. A klasszis német pilóta húsz éve éppen a belga viadalon kezdte meg ragyogó F1-es karrierjét.

Nico Rosberg, Schumacher csapattársa a Mercedesnél, remekül elkapta a rajtot és az ötödikrõl az elsõ helyre lépett elõ. A nyitó kör végén a német versenyzõ mögött Vettel és a brazil Felipe Massa (Ferrari) következett. A harmadik körben Vettel visszaelõzte Rosberget. Az ötödik körben Alonso és a brit Lewis Hamilton (McLaren) is Massa elé került, majd a hetedikben már a spanyol volt az elsõ, Hamilton a második, Rosberg a harmadik, mert közben Vettel kereket cserélt. A 13. körben a japán Kobajasi Kamui (Sauber) elõzés közben óriási, közel 300 km/órás sebességgel ütközött Hamiltonnal. A brit szinte fékezés nélkül belerohant a szalagkorlátba és a képek tanúsága szerint kissé megszédült, de végül saját lábán hagyta el a roncsot. Beküldték a biztonsági autót.

A Safety Car a 16. körben hagyta el a pályát, az élen Alonso robogott, mögötte Webber, Vettel és Massa következett.
Két körrel késõbb már Vettel vezetett, miután Webbert és Alonsót is megelõzte. A spanyol a harmincadik körben cserélt másodszor kereket, Vettel pedig eggyel késõbb járt a boxutcában.

Tíz körrel a leintés elõtt Vettel, Alonso és Webber volt az élen. A 37.-ben Webber megelõzte Alonsót és felzárkózott csapattársa, Vettel mögé. Két körrel a zárás elõtt aztán a pokoli gyors Button lehagyta Alonsót és ezzel feljött a harmadik helyre. Schumacher két körrel a leintés elõtt megelõzte csapattársát, Rosberget, aki burkolt utasításra – “takarékoskodj az üzemanyaggal” – elengedte maga mellett a veterán pilótát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik