Élet-Stílus

Meghalt Rátkay Endre

admin
admin

2011. 08. 27. 19:28

Szombaton 83 éves korában meghalt Rátkay Endre festõmûvész, a kortárs képzõmûvészet egyik kiemelkedõ alakja - tudta meg a családtól az MTI.

Rátkay Endre 1928-ban született Pesterzsébeten. 1946-ban Barcsay Jenõ közbenjárására vették csak fel a képzõmûvészeti fõiskolára, ahol Bernáth Aurél és Pór Bertalan tanítványa volt. 1952-tõl rajztanárként tevékenykedett.

Az 1950-es években népmûvészettel és absztrakt kompozíciókkal is foglalkozott, s közben kiállított kisebb hazai galériákban és mûvelõdési házakban. Krónikás jellegû, gazdag fantáziájú sorozatait a valóság és a tudatalatti elemeibõl komponálta.

1983-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem számára készített egy monumentális tudománytörténeti pannót. Mûveinek témáját gyakran választotta a biblia, a vallásfilozófia témakörébõl, de képein megjelenik az egész világtörténelem, filozófiai irányzatokkal, világvallásokkal, bibliai történetekkel, mondákkal, legendákkal, asztrológiai jegyekkel, mûvészettörténeti utalásokkal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.