Élet-Stílus

Terméketlenné tehetnek a divatos cuccok?

Állítólag tizennégy, nálunk is népszerű világmárka ruháiban találtak mérgező anyagokat.

A Greenpeace közlése szerint „az élőlények szaporítószerv-rendszerére” káros, és mérgeket is tartalmazó anyagokat mutattak ki a legnagyobb márkák divatcuccai között.
Az érintett termékeket idehaza is előszeretettel vásároljuk, ilyenek például az Uniqlo, a Calvin Klein, a Li Ning, az Abercrombie&Fitch, a Lacoste, a Conserve és a Ralph Lauren – ők már felkerültek a nemzetközi környezetvédelmi szervezet „feketelistájára”.

A Greenpeace tizennyolc országból (pl.: Kína, Vietnam, Malajzia, Fülöp-szigetek) vásárolta össze a divatcégek termékeit, és a vegyi elemzések kétharmad részében találtak ninolfenol-etoxilátot (NPE-t), ami egy ipari tisztítószer.

„A nonilfenol hormonális zavarokat okoz és veszélyezteti a termékenységet. A ruhanemű mosásakor a maradék NPE felszabadul, így a szer olyan országokban is megjelenhet, ahol tilos az alkalmazása”- árulta el a szervezet képviselője.

Eddig csak két cég, a Nike és a Puma jelezte, hogy 2020-ig minden mérgező terméket eltávolít a gyártási folyamatból, így ők már lekerülhettek a listáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik