Élet-Stílus

Este pánikba eshetnek a kutyák

Az Orpheus Állatvédő Egyesület figyelmeztet, hogy a tűzijáték miatt kutyák és macskák százai szökhetnek el otthonról.

A szakértők szerint még a máskor nyugodt, szelíd állatnál is pánikot válthat ki a nagy hang- és fényjáték, ezért arra kérik a gazdikat – különösen azokat, akik a négylábúval együtt nézik a tűzijátékot – hogy fokozottan figyeljenek oda kedvencükre – írja az Inforádió.

A kutyák ugyanis – még ha alapvetően nyugodt természetűek is – ilyenkor könnyen megijedhetnek, kitéphetik a pórázt gazdájuk kezéből és akár eszüket vesztve ronthatnak neki a kerítésnek, hogy menekülhessenek. A riadt kutya emellett félelmében, önhibáján kívül haraphat is.

A megszökött, kóborrá váló kutyák rendszerint menhelyekre, ebrendészeti telepekre kerülhetnek vagy az utcán végzik egy autó alatt. Épp az ilyen helyzetek elkerülésére az állatvédők nyomatékosan kérnek mindenkit, hogy az ünnep idejére tartsa kedvencét biztonságos helyen és semmiképp se vigyék a kutyákat a tűzijáték idején póráz nélkül sétálni.

Ha mégis megtörténne a baj, az elveszett állatát keresse a legközelebbi gyepmestrei telepen (önkormányzatnál lehet érdeklődni a pontos elérhetőség kapcsán), állatmenhelyen (www.allatmenhely.lap.hu), vagy az Orpheus Állatvédő Egyesület www.zug.hu Állatbarát Web Kuckójában, illetve a www.ebrendeszet.hu gazdikereső oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik