Élet-Stílus

Félórás aranyesõ volt Szegeden

A magyar csapat nagyszerû teljesítményt nyújtva három arany- és két bronzérmet, valamint hét londoni kvótát gyûjtött a péntek délutáni döntõk során a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Az elsõ aranyérmet a parádésan versenyzõ Csipes Tamara szállította a kajak egyesek 1000 m-es versenyében, majd jött a szegediek kedvence, a kenus Vajda Attila, aki amellett, hogy nagyszerû gyõzelmet aratott 1000 m-en, szerzett egy kvótát is Magyarországnak a jövõ évi olimpiára. A Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású nõi kajaknégyes elsõ helyével további négy ötkarikás indulási jogot gyûjtött, ráadásul megvédte címét. Az eddig is rekorder Kovács pályafutása 30. vb-aranyát szerezte.

Vajda a vízben végezte (mti)

Vajda a vízben végezte (mti)

A Medveczky Erika, Sarudi Alíz kajakpáros harmadik lett 1000 m-en, a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettõs pedig bár nem tudott dobogóra állni a férfiak hasonló számában – a hatodik helyen végzett -, de ezzel is kiharcolt további két kvótát. A Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Vasbányai Henrik, Németh Szabolcs alkotta kenunégyes Medveczkyékhez hasonlóan harmadikként ért célba.

A Kozmann György, Korisánszky Péter kenus duó utolsó, azaz kilencedik lett az 500 m-es fináléban, míg Dombvári Bence (K-1 1000 m) a B döntõben negyedikként zárva összesítésben a 13. helyen végzett. A két táv többi számában szombaton rendezik a finálékat.

A 34-35 fokos, rekkenõ hõség ellenére több ezren buzdították a magyarokat a Maty-éren.

A péntek délelõtti elõcsatározások során hat magyar hajó biztosította a helyét a szombati finálékban. A Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpáros elõfutam-gyõzelmével egybõl a legjobb kilenc közé lépett, míg fél kilométeren Kozák (K-1), a Csipes, Kovács duó (K-2), Kugler Attila (K-1), Korisánszky Dávid (C-1), 1000 m-en pedig a Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású kajaknégyes a középfutamból került a legjobbak mezõnyébe. Amennyiben utóbbi egység a fináléban is célba ér, további négy kvótát gyûjt Magyarországnak.

Ezer méteren a Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettes kiesett a középfutamban, így az egység számára véget ért a vb, ráadásul két kvótaszerzési esély is elúszott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik