Élet-Stílus

Rekordot döntöttek a faölelők

Ásotthalmon csütörtökön egyszerre több mint 600-an szorítottak magukhoz egy-egy fát.

Magyarországon nem ez az első rekord, ami a nemzetközi faölelési mozgalom részeként született. 2010-ben ugyanis a Normafánál, idén pedig Sopronban is összegyűltek már a faölelők, hogy néhány pillanatra magukhoz szorítsanak egy-egy rokonszenves törzset. Sopronban tavasszal legalább 280-an vettek részt az akcióban.

Most a Homokháti Hungária kupa tájfutóverseny résztvevői, közel hatszázan most megdöntötték a korábbi rekordot. A nemzetközi verseny indulói, melyre 21 országból érkeztek a sportolók örömmel vettek részt a faölelési rekordkísérletben. A résztvevők az öleléssel természetszeretetüket fejezték ki.

A faölelés az eredetileg a hindu vallásban gyökerező Chipko-mozgalom révén terjedt el világszerte. Mozgalom neve átölelés jelent: onnan ered, hogy az indiai falusiak, különösen az asszonyok a fákat átölelve, saját testükkel védték az erdőket a kivágás ellen. A legkorábbi feljegyzés a Chipkóról 1730-ból származik, a mozgalmat a hetvenes évek végén élesztették újra a fokozódó erdőirtás miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik