Élet-Stílus

Nem ciki, ha nem tudsz főzés közben e-mailt írni

Már csak azért sem, mert körülötted szinte mindenki ugyanebben a cipőben jár.

Meg azért sem, mert azok a vizsgálatok, amik arra próbáltak meg választ adni, hogy boldogul az ember egyszerre több feladattal, ezt mondják. Az agy ugyanis nem arra lett tervezve, hogy párhuzamosan mindenfélére oda tudjon figyelni: egyszerűen képtelen egynél több, eltérő természetű dologra fókuszálni.

Egy augusztus 16-án publikált tanulmányban többek közt beszámolnak arról a tesztről, ami ezt a tézist támasztja alá. A kutatók olyan feladatokat adtak az önkénteseknek, melyben új információkat kellett felismerniük, melyeket aztán be kellett építeniük a saját világukba. Az eredmények tanúsága szerint az egyszerűnek tűnő feladat a többségnek komoly fejtörést okozott – a szó szoros értelmében, amit az fMRI-képek is igazolnak.

Ez konyhanyelven annyit jelent, hogy nincs baj akkor, ha nem megy egyszerre a telefonálás, az e-mailírás és a macskaetetés, meg még annyit, hogy a szülők többségének igaza volt, amikor nem engedte egyszerre tévézni és rádiózni a csemetét. Mert minek?

Az emberi akaraterő persze határtalan és ismerünk olyan embereket, akik igenis képesek arra a bravúrra, hogy egyszerre akár három dologra is figyeljenek. Ismerkedjen velük itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik