Élet-Stílus

Kik a legboldogabb európaiak?

Egy hamburgi tanulmány szerint az európaiak elégedettségét nem tudja letörni még a válság és a bizonytalan pénzügyi helyzet sem.

De mégis, melyik országban élnek a legboldogabb európaiak? Egy német alapítvány felmérése szerint a pozitív életfelfogás terén a kontinensen vitathatatlanul Dánia áll az élen: itt a lakosság 96 százaléka vallja magát boldognak. A második helyen a görögök állnak 80 százalékkal, a harmadik helyen pedig az olaszok 79 százalékkal.

Meglepő, de a tanulmány szerint borúlátásban európai szinten nem a magyarok, hanem inkább a németek járnak élen: csupán 61 százalékuk vallja magát boldognak. Náluk a megkérdezett 13 ország közül csak a lengyelek (50 százalék) és az oroszok (37 százalék) boldogtalanabbak.

A tanulmány szerint a vizsgált országok több szempontból hasonlítanak egymásra: a nők minden országban boldogabbak a férfiaknál, a vidékiek a városiaknál, a párban élők az egyedülállóknál és a jól keresők a kevésbé tehetőseknél. A fiatal generációk is sokkal bizakodóbban tekintenek a jövőbe – függetlenül a mostani nehéz helyzettől -, mint az idősebbek.

A vizsgálatok során tizenhárom országból több mint tizenötezer embert kérdeztek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik