Élet-Stílus

Kaszáltak a szállodák az EU-elnökségből

Javult a magyar szállodák, főképpen a budapesti hotelek kihasználtsága az EU-elnökségnek köszönhetően, miközben a bruttó átlagszobaárak csökkentek.

Az EU-rendezvények mintegy 38 ezer szobaéjszakát eredményeztek, amiből 36 400 a fővárosi – döntően 5 és 4 csillagos – szállodáiban valósult meg – derül ki a Magyar Szállodák- és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) összesítéséből.

Olcsóbb szobaárak

A szövetség becslése szerint ezek eredményeként országos szinten a szállodákban összesen csaknem 1,7 milliárd forint forgalom keletkezett.

A turisztikai piackutatással foglalkozó STR Global társaság legfrissebb felmérése alapján a szobaárak csökkenésében szerepe volt annak, hogy ebben a hónapban az euró forinthoz mért átlagárfolyama 270,20 forint volt a tavalyi 281,16 forinttal szemben. Vagyis egy év alatt a forint 3,9 százalékkal erősödött.

A rangsor

Az elemzés szerint Magyarország szállodaipara a kelet-közép-európai régióban vizsgált 5 állam – Ausztria, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – között az egy kiadható szobára jutó bevétel nagysága alapján és a nettó átlagszobaár alapján az 5., a szobafoglaltság szempontjából pedig a 3. helyen végzett.

A 41 európai város közül Budapest szállodáinak teljesítménye szobafoglaltságban a 32., nettó átlagszobaárban a 39. helyen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik