Élet-Stílus

Harc a piros talpú cipőkért

Az illetékes amerikai bíróság egyelőre elutasította Christian Louboutin keresetét, miszerint más gyártók megsértették védjegyét: a piros cipőtalpat.

Idén a manhattani üzletek kirakatait elárasztották Yves Saint- Laurent (YSL) piros talpú körömcipői.
Louboutin, aki 1992 óta gyártja és népszerűsíti egyedi cipőit, besokallt a konkurencia lépésétől és a New York-i bírósághoz fordult tisztességtelen verseny, illetve védjegy megsértése miatt. Kártérítésként a cipők visszavonását és egymillió dolláros, azaz 193 millió forintos erkölcsi jóvátételt követelt.

A panasz és a jogi lépések mégsem jártak sikerrel, mivel a bírósági döntés szerint: a piros cipőtalp továbbra sem a Louboutin divatcég kiváltsága. Victor Marrero bíró szerint elegendő bizonyíték hiányában nem állapítható meg a cipőgyáros jogosultsága:

“Tekintettel arra a tényre, hogy a divatiparban a színnek versenyt növelő esztétikai és díszítő funkciói vannak, a bíróság úgy ítéli meg: Louboutinnak nehéz bebizonyítania, hogy piros cipőtalpai rendelkeznek a védjegynek járó védelemmel.”

A jogi harc ezzel közel sem ért még véget, ugyanis Harley Lewin ügyvéd közölte, hogy az Európai Unió belső piaci harmonizációs hivatala (OHIM) nemrégiben elismerte Louboutin jogát a piros talpú körömcipők levédésére, valamint ők már 2008-ban levédették magát a márkát.

És mi tagadás, a köztudatban már régen összeforrt Louboutin és a piros talpú cipők megléte, hiszen a tervező kézjegyével ellátott lábbeliket olyan hírességek viselik, mint Oprah Winfrey, Caroline monacói hercegnő, Sarah Jessica Parker vagy akár Jennifer Lopez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik