Élet-Stílus

Egyéjszakás kaland húszezerért

Különösebb mohóság nélkül is könnyen elkölthetünk húszezer forintot a Szigeten, akkor is ha csak egy napra megyünk ki. Ennek ellenére sokan gondolják úgy, hogy megéri.

“Jegyet veszek! Eladó napi jegyem van!” Tíz méterenként érkezik egy ajánlat, miközben araszolunk a HÉV-megállóból a Sziget bejárata felé. Jónéhányan próbálnak pár ezer forintos haszonra szert tenni abból, hogy a napi jegyet olcsón megveszik, és kicsit drágábban eladják. A legnagyobb magyarországi fesztivál nem csak a bent lévőknek lehet jó üzlet.

Aki nem akar feketén jegyet venni, az 12 ezer forintért mehet be napi jeggyel, és ha aszkéta módjára semmit nem fogyaszt a Szigeten, akkor ennyivel zárhatja is a napot (ha az utazásra már nem kell költenie). Ennél viszont jóval magasabb is lehet a végösszeg egy “szigetelőnek”, még akkor is, ha az illető egyáltalán nem nevezhető hedonistának.

A bejárat előtt még lehet egy kicsit takarékoskodni: többen a hídon isszák meg magukkal hozott sörüket, borukat vagy tömény italukat, hogy később ne kelljen annyit költeni a “bemelegítésre.” Bent viszont észrevétlenül fogynak az ezresek a plasztikkártyáról (a Szigeten csak az úgynevezett fesztiválkártyával lehet fizetni, amelyre tetszés szerint tölthetünk föl pénzt).

A kártya (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

A kártya (fotó: Neményi Márton / fn.hu)

Aki nagyon éhesen megy ki délután, és esetleg többször is eszik az éjszakába nyúló programok közben, az italozás nélküli is több ezer forintot elkölthet. Egyszerűbb ételekért (töki pompos, pizzaszelet, lángos) általában 600-700 forintot kérnek, egy tál gulyást viszont csaknem 1500-ért adnak. Fél liter ásványvíz 290 forint, az üdítők százzal kerülnek többe.

Jóval nagyobb veszélyben van azoknak a pénztárcája, akik alkoholt isznak. Egy korsó sör 530, a dobozos pedig 690 és 790 forint, fajtától függően. Egy deci bort 250, illetve 350 forintért mérnek, a pálinka 800-900 forint, és az olcsóbb töményekért is csak egy százassal kell kevesebbet fizetni. Egy kávé 320 forint, a csokis kapucsínó 390. Ha ezekkel az alapadatokkal tisztában vagyunk, és sejtjük, hogy “mennyit fogyasztunk száz méteren”, akkor nagyjából betervezhetjük, mennyi pénzt teszünk a fesztiválkártyára.

“Mit szóltok az árakhoz?” – kérdezek két söröző holland lányt az egyik pultnál.
“It’s OK – mondják -, nálunk ez kétszer annyi lenne”.

Svájciakkal nem találkoztam, pedig nekik biztosan még olcsóbbnak tűnhet a Sziget, hiszen az elmúlt egy évben kb. másfélszeresére nőtt a pénzük értéke a svájci frank megerősödése miatt.

A Szigeten számtalan árusnál is költekezhetünk, náluk nincsenek fix árak. A ruhától és cipőtől kezdve a bakelitlemezen át a fülbevalóig sok mindent vehetünk emlékbe.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Ha taxival megyünk haza, 2-3000 ezer forinttal még megfejelhetjük a költségeket, még akkor is, ha nem túl messzire megyünk. Így az éjszaka végére könnyedén átléphetjük a húszezer forintos lélektani határt, ami a Mol-papíroknak egy ideje nem sikerül a pesti börzén.

Naponta tízezrek gondolják úgy, hogy megér ennyit a Sziget-érzés. Az ár-érték arány latolgatásakor mindenképpen érdemes figyelembe venni, hogy a Szigeten akár életünk párjára is akadhatunk bulizás közben. Ez pedig pénzben kifejezhetetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik