Élet-Stílus

59 embert elbocsát a József Attila Színház

admin
admin

2011. 08. 11. 10:41

Októberben indul az évad a József Attila Színházban, az új igazgató, Nemcsák Károly őszre és tavaszra tervez egy-egy saját bemutatót a színház eddigi társulatának tagjaira is építve. A színészek alkalmazotti jogviszonyát – csoportos létszámleépítéssel – megszünteti, de többekkel vállalkozói szerződést kötne bizonyos előadásokra.

Nemcsák Károly, aki augusztus 1-je óta vezeti a színházat, elmondta: a jövő évadra 89 szerződést kötött az előző igazgató a színház munkatársaival, a csoportos létszámleépítés 59 dolgozót érint. Ez azonban nem jelenti azt, hogy közülük senki nem dolgozik tovább a színházban. Arra a kérdésre, hogy ki marad a színészek közül a József Attila Színházban, az igazgató úgy válaszolt: „azok, akik eddig játszottak az előadásokban, ha sikerül velük anyagilag is megegyezni, játszani fognak tovább”. Mint mondta: a megkötött szerződések között vannak határozott és határozatlan időre szólóak is. Ezenkívül vannak, akik jelenleg is vállalkozóként dolgoznak a színházban.

A dolgozók tájékoztatására, a jelenlegi helyzet elemzésére augusztus 20. után társulati ülést hív össze az új igazgató, aki kinevezése után mondott le tisztségéről a Színházi Dolgozók Szakszervezeténél, amelynek eddig alelnöke volt. Kitért arra, hogy a háttérszemélyzet alkalmazotti jogviszonyban marad. „Mindenképpen szeretnék egyfajta állandóságot a színházban” – fogalmazott.

Jelenleg a színház szervezési osztályának munkatársaival egyeztet arról, hogy a repertoár mely darabjait játsszák tovább. Ezután pedig az előadások közreműködőivel tárgyal a további közös munkáról, az őszi és a tavaszi bemutatóról. Tájékoztatása szerint abban az esetben tartják repertoáron az adott előadást, ha mindenkivel meg tud egyezni, hiszen beugrásra nincs pénze a színháznak. Így az, hogy valójában hányan búcsúznak el a József Attila Színháztól, melyik darab marad műsoron, csak szeptember elején derül ki – mutatott rá az új igazgató. A Fővárosi Önkormányzat garanciát vállalt a színház adósságainak rendezésére és a végkielégítések kifizetésére, erről a hónap végén dönt a közgyűlés. A fennálló jogi követeléseknek eleget tesznek – hangsúlyozta Nemcsák Károly.

Befogadó színházzá válik

Az igazgató még nem tudja megmondani, hogy a továbbiakban hány saját bemutatót tervez a színház. Mint mondta, erre egyelőre nincs pénz, hiszen egy produkció létrehozása 15-20 millió forintba kerül. „Arra keresek lehetőséget, hogy amiért megdolgoztak a társulat tagjai, azért megkapják a pénzüket” – fogalmazott. A befogadó színházi működés is kötelezővé teszi a saját bemutatókat. Mint mondta, ősszel és tavasszal hozna létre újra saját előadást, amelynek szerepeit elsősorban a tavalyi évben a József Attila Színházban játszó színészkollégáira osztaná.

„Nem lehet előadást létrehozni, ha nincs nyugodt háttere és nyugodt gazdasági alapja a munkának” – mondta, hozzátéve, hogy a József Attila Színházban ez a nyugodt gazdasági háttér ingott meg. Korábban olyan teljesíthetetlen vállalásokat tettek, amelyekre nincs anyagi fedezet. „Nekem olyan konstrukciót kell kialakítanom a társulaton belül – és ebbe beletartozik a műszaktól kezdve a gazdasági személyzeten át a színészekig mindenki –, hogy a színház működni tudjon” – hangsúlyozta.

A soproni Petőfi Színház segítséget ad ahhoz, hogy el tudjon indulni az évad, a közös előadások műsorra tűzése gazdaságilag elfogadható megoldást jelent mindkét színháznak. A Turay Ida Színház produkcióját is láthatják majd a nézők a József Attila Színházban, csakúgy, mint az egri, a miskolci, a pécsi és a békéscsabai színházét. „Így sok színész, aki körön kívülre került a budapesti színházi életben, most lehetőséget kap arra, hogy újra fővárosi színpadon lépjen fel rendszeresen” – mutatott rá.

Elmondta, hogy a színház előadásaira eddig vásárolt bérleteket visszaváltják, és új bérleteket bocsátanak ki. „Bízom abban, hogy a közönség továbbra is megtiszteli figyelmével, szeretetével a színházat” – fogalmazott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.