Élet-Stílus

Saját gerincére támaszkodik a Sziget

Mihez kell internet a Szigeten? Mára szinte mindenhez.

A beléptetés, a készpénzautomaták, a „pénzmenetes” fizetési pontok, az „In-Kalos” kamerarendszer, az IP-telefonok, sőt még az úgynevezett limiter is, amely azért felel, hogy a szigeten kívül is elviselhető legyen a dob meg a basszus, webes technológiát használ. De az igények közé tartozik az is, hogy lassan minden náció a saját sátortáborának körzetében wifit is szeretne használni.

Közel két évtized alatt a két színpados fesztivál kisvárossá nőtte ki magát, amelynek zökkenőmentes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő IT infrastruktúra. Mára hagyományos sátor az Interneté.

Mára hagyományos sátor az Interneté

Egy 2,5 milliárdos összköltségvetésű rendezvény nem elhanyagolható kiadása az informatikai beruházás sem. A Sziget esetében ez azt jelenti, hogy mostanra egy saját 6 km hosszúságú optikai szál adja a fesztivál IT-rendszerének gerincét, amely 12 kilométernyi UTP – Ethernet – kábellé ágazik szerte szét a 76 hektáron, érzékeltetve mennyire közmű szerepet játszik mára az internet.

A gigabit sávszélességű hálózat a több száz – pontosan 263 PC-s végpont vele együtt az Internet sátor 100 gépét is kiszolgálja 100 MB/s sávszélességen osztozva, plusz van 12 Hotspot elosztó torony is, amellyel lefedik a szigetet. Ugyan viszonylag szerény 0,5 Mb/s le és feltöltési sebességkorláttal, hogy azért mégse zabálják el egymás elöl a sávszélességet az okostelefonos szigetelők.

A hálózat minden eleme persze redundáns, vagyis ha mégis hiba lépne fel egy másik, helyettesítő eszköz lép működésbe – mondta el az üzemeltető Farmosi Attila, az ACE Telecom ügyvezető igazgatója a rendszer bemutatóján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik