Élet-Stílus

Tűzgömböt láttak Magyarország felett

A becsehelyi csillagvizsgáló felvételt is készített arról az óriási, az eget is bevilágító tűzgömbről, ami péntek este érkezett Magyarország nyugati területei felé.

Az eget bevilágító jelenség több darabra szakadt. Utána egy durranást is lehetett hallani, de azt nem tudtam megállapítani, hogy vajon a jelenséghez tartozott-e – mondta el a jelenséget saját szemével látó csillagász a Blikknek. A jövő héten lesz a maximuma a Perseidák augusztusi megjelenésének, de úgy vélem, ez a jelenség nem ehhez a meteorrajhoz tartozhatott – mondta.

A tűzgömb – ha az volt – tulajdonképpen a meteorok egy nagyon fényes fajtája, mínusz 6 magnitudónál fényesebb hullócsillagokat hívják így. Nem kizárt, hogy a darabjai Magyarországon csapódtak be valahol – tette hozzá Ladányi Tamás.

A becsehelyi csillagvizsgáló felvétele 8forrás: videometeor.hu)

A becsehelyi csillagvizsgáló felvétele (forrás: videometeor.hu)

A jelenséget egyébként több helyről is észlelték, legkeletebbre Debrecenben, legnyugatabbra Sopronban észlelték, a robbanás Nagykanizsától Enyingig hallatszott.

A Nagykanizsai Amatőrcsillagász Egyesület így számolt be az észlelt természeti jelenségről:

“Arra lettünk figyelmesek, hogy a tőlünk bal kézre eső szántóföld felől valami bevilágítja az autónk belsejét. Hirtelen nem is értettem (én vezettem), hogy onnan hogyan jöhet egy autó. Kinéztem balra és szinte az autóval párhuzamosan, a horizonthoz képest lapos szögben haladt a tűzgömb, szinte előzésbe kezdett. A fénye és égése engem arra emlékeztetett, mint amikor az iskolában kémia órán magnézium szalagot égettünk, aztán pukkanás után a vége zöld színű volt. A kihunyást mi szinte a közeli szántóföld fölött láttuk kb 20 fok magasan ÉK-i irányban. Kb 3-4 másodpercre saccoltuk az időt amíg látni lehetett. Annyira közelinek tűnt, hogy majdnem elindultunk keresni a maradékát”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik