Élet-Stílus

Kizárták a válogatottból a kínai gyorskorcsolyázó olimpikont

Kizárták a kínai válogatottból az utóbbi időben italozás miatt többször botrányba keveredett, 26 éves négyszeres olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó nőt, Vang Menget (Wang Meng) - derül ki pénteki kínai médiajelentésekből.

Vang Menget fegyelemsértő magatartása miatt eltiltották a nemzetközi versenyeken való részvételtől – áll a kínai sport főhivatal közleményében. Az indoklás szerint viselkedése ártott a sportról alkotott képnek. Vangot már július 24-én felfüggesztették.

Az eset – szemben a korábban közöltekkel – nem Jünnan (Yunnan) tartományban, hanem Csingtao (Qingdao) városban az edzőtáborban történt. Vang itt került szóváltásba csapatvezetőjével, aki bírálta, amiért késő éjszaka, részegen tért vissza öt másik csapattársával. A vita Vang Csun-luval (Wang Chunlu) dulakodásba torkollott, majd a történteket követően a sportoló szállásán a berendezésnek esett. Sebeit mindkét kezén tíz öltéssel varták össze – jelentette a Hszinhua hírügynökség.

Az edzőtáborban jelenlévő egyik férfi gyorskorcsolyázót, Liu Hszian-vejt (Liu Xianwei) ugyancsak kizárták a válogatottból, mivel szerepe volt a verekedéssé fajuló vita szításában. A sportvezetés döntése értelmében a másik négy érintett gyorskorcsolyázó folytathatja a felkészülését a válogatottban.
A nem kizárt csapattagok többsége – köztük Vang közeli barátnője, Csou Jang (Zhou Yang) – azonban saját akaratából úgy határozott, hogy nem vesznek részt tovább a válogatott munkájában, mivel igazságtalannak tartják, hogy a csapatvezetőt nem vonták felelősségre.

Vangot a történtekről szóló összeállításban lobbanékony alkatnak írják le, aki 2007-ben egyszer már hat hónapra kikerült a válogatottból, miután bírálta edzőjének taktikáját az Ázsiai Téli Játékokon. Idén júniusban egy éjszakai randalírozás ismét ráirányította elsősorban az online közvélemény figyelmét.
A kilenc éves korától gyorskorcsolyázó Vang Meng Kína legsikeresebb téli olimpiai sportolója, a vancouveri játékokon három aranyérmet szerzett, 2006-ban Torinóból egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot vitt haza. 2010-ben az év női sportolójának választották. A csapatvezető Vang Csun-lu mögött ugyancsak sikeres rövidpályás gyorskorcsolyázói karrier áll: háromszoros világbajnok és 2002-ben egy olimpiai bronzot is szerzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik