Élet-Stílus

Nyílt levél Réthelyiéknek az operaházból

admin
admin

2011. 08. 03. 13:06

Nyílt levélben fordult Orbán Viktor kormányfőhöz, Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkárhoz a Magyar Operaénekesek Egyesülete annak érdekében, hogy rendeződjön a dalszínház helyzete.

Az aláírók – köztük több Kossuth- és Liszt-díjas művész – levelükben emlékeztetnek arra: a Magyar Állami Operaháznak június 4. óta, csaknem két hónapja nincs szakszerű, koncepciózus vezetése, erre a dalszínház történetében még nem volt példa.

A művészek arra is felhívják a figyelmet, hogy a jelenleg ideiglenesen működő megbízott vezetés (Mozsár István megbízott főigazgató és Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgató) “olyan lépéseket készített elő, olyan döntéseket hozott, amelyek alapvetően veszélyeztetik a következő évad szeptemberi kezdését és amely döntések veszélyeztetik a Magyarországon egyedül lehetséges működési formát, a társulati rendszert” – olvasható a nyílt levélben.

Az aláírók értesülése szerint 20 magánénekes, 40 balettművész, 17 zenekari művész és 30 karénekes azonnali elbocsátását készítik elő gazdasági okokra hivatkozva.

“Megdöbbentő és érthetetlen számunkra, hogy a tervezett leépítés szinte kizárólagos érintettjei az Operaház aktív művészei” – írják, hozzátéve: tudják, hogy gazdasági válsághelyzetben mindenkinek részt kell vállalnia a válságkezelésben, de meggyőződésük, hogy csak építő jellegű és értékmegtartó művészi munka által lehetséges ezt megtenni.

A művészek – Tokody Ilona és Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas magánénekesek; Kovács János és Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmesterek; Frankó Tünde, Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett Liszt-díjas magánénekesek; Temesi Mária és Rácz István Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas magánénekesek; Gémes Katalin, Kovács Annamária és Balatoni Éva Bartók-Pásztory-díjas magánénekesek; Ambrus Ákos és Szvétek László Juventus-díjas magánénekesek; valamint Wendler Attila Simándy-díjas magánénekes – véleménye szerint az utóbbi hetek történései méltatlanok a dalszínház 127 éves múltjához, a nemrég ünnepelt Erkel Ferenc évfordulóhoz és semmilyen jövőképet nem mutatnak.

A művészek azt szeretnék, hogy a döntéshozók a dalszínház napi működtetésére korlátozzák a jelenlegi megbízott vezetők tevékenységét. Emellett hangsúlyozzák azt is: kérésük egy törvényes és kiszámítható helyzet halaszthatatlan megteremtésére irányul.

A kormányfőtől, a nemzeti erőforrás minisztertől és a kulturális államtitkártól azt is kérik, hogy “döntésükkel segítsék az Operaház ügyét, a jelenlegi vezetőség ámokfutását fékezzék meg, hogy az állandó feszültség és félelem légkörét végre váltsa fel a nyugodt, kiszámítható, a normális emberi kommunikáció szintjén zajló művészi munka”.

Az egyesülettől függetlenül az MTI hétfőn megkereste a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot, hogy megtudja a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatójának és megbízott főzeneigazgatójának mire terjed ki pontosan a hatásköre, beleférhet-e a tevékenységükbe, hogy nagyarányú létszámleépítésbe kezdjenek. A minisztérium későbbre ígért választ.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Beregszász, 2015. március 19.  
Vásárló fizet az egyik élelmiszer áruházban a kárpátaljai Beregszászon, a Bohdana Hmelnickoho utcában 2015. március 18-án. Ukrajnában a nemzeti valuta leértékelődése miatt leginkább az alapvető élelmiszerek drágultak, a hrivnya értékének ingadozása miatt egy napon belül is változnak az árak.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.