Élet-Stílus

A nők rémálma egy női főnök?

Az új kolléganők életét a „méhkirálynő”-szindrómával küzdő főnöknők keserítik meg legjobban.

A nagy többség szerencsére nem ilyen és a közhiedelem ellenére is lehet jól működő, eredményes munkakapcsolat a nők között is. A pszichológusok szerint gond akkor lehet, ha a közvetlen felettesünk „méhkirálynő” – szindrómában szenved. A szakember azóta vizsgálják a jelenséget, mióta egyre több nő kerül vezető beosztásba.

A méhkirálynők véleményük szerint erős akaratú, magabiztos nők, akik egy férfias közegben – leginkább gazdasági területen -, önerőből törték át az üvegplafont és jutottak vezető pozícióba. Munkamódszerük, gondolkodásmódjuk és viselkedésük is férfias, kitüntetett pozíciójukhoz – vagyis ahhoz, hogy egyedüli nők – ragaszkodnak. Épp ezért nehezen viselik a konkurencia – egy fiatal kolléganő – feltűnését, a legritkább esetben vállalják az újonc tanítását, eligazítását.

A szakértők rámutatnak, hogy sokkal gyakrabban válik valaki méhkirálynővé, vagyis alfa nővé, egy olyan munkakörnyezetben, ami „nőbarátnak” mondható, mint egy férfiak által dominált munkahelyen, ahol tapasztalatok szerint a kevés nő inkább egységbe szövetkezik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik