Élet-Stílus

Frissülj nevetéssel!

A fáradtságűzésként használt energiaitalok – ha túlzásba viszik őket – hányást, mellkasi fájdalmat, nyugtalanságot, sőt pánikrohamot is okozhatnak.

Hogy milyen hatása van a szervezetre a túlzásba vitt koffeinnek, azzal a többség tisztában van, ám a kellemetlenségeket úgy tűnik, figyelmen kívül hagyjuk, ha fáradtságűzésről van szó. A fiatalok – és már az idősebbek – körében is oly népszerű energiaitalok ugyanis esetenként 4-5 csésze kávénak is megfelelő koffeint tartalmazhatnak, így nem csoda az, hogy ha valaki túlzásba viszi ezek fogyasztását, jócskán meghaladja a napi átlagos, 120 mg körüli bevitelt.

Ám míg a kávé csak koffeint, az energiaitalok a koffein mellett számos olyan anyagot tartalmaznak, ami a koffein hatását erősíti. A hatóanyag azzal váltja ki jótékony hatását, hogy stimulálja az idegrendszert, az anyagcserét, értágító, szívfrekvencia- és összehúzódás-növelő hatása van. Egy idő után a rendszeres koffeinfogyasztók körében kialakul a tolerancia, vagyis a kívánt hatáshoz egyre nagyobb mennyiségre lesz szükség, ez fiatalok esetében akár veszélyes is lehet: a 18 év alatti gyerekeknél ugyanis a koffeintúladagolás halálhoz is vezethet.

A szakértők aggódnak, ugyanis már az egészen fiatalok – a 10-14 éves korosztály – is rendszeres fogyasztója a koffeintartalmú italoknak. Olyannyira, hogy a friss adatok szerint a 10-14 évesek ötöde rendszeresen iszik energiaitalt a reggelihez. Mivel a szervezet fejlődéséhez sem a taurinra, sem a koffeinre nincs szükség, az orvosok azt javasolják, hogy a gyerekek szellemi frissességüket mozgással, nevetéssel, stimulálószerek nélkül fokozzák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik