Élet-Stílus

Egészségtelenek a flip-flop papucsok?

Az Amerikai Sportorvosi Iskola professzorai és diákjai megdöbbentő kutatási eredményekkel álltak elő a kedvenc strandpapucsunkról.

Talán a legelterjedtebb nyári viseletek egyike a „sluttyogó” hangot adó, Y-alakú, gumipánttal ellátott vietnámi papucs. Egy kutatás eredményéből viszont kiderült, hogy számos gerinc- és lábgyógyászati problémának kiváltó oka lehet ez a népszerű divatholmi.

Wendi Weimer, az Auburn Egyetem professzora végzős diákjaival végzett kutatásai megdöbbentő eredménnyel zárultak:„Akkor figyeltünk fel ezekre a lábbelikre, amikor tanulóink alsó lábszár fájdalommal tértek vissza nyaralás után, mielőtt utcai- vagy teniszcipőre váltottak volna”- meséli a professzor, akinek egyik diákja, Justin Shroyer szerint ez a teszt rámutatott arra, hogy az emberek igen szorgosan kapaszkodnak ujjaikkal, különösen láblendítés közben.

Megfigyeltük, hogy az emberek sokkal rövidebb lépéseket tesznek, és a boka szöge (a lábszár és lábfej közötti szög) a lépés során megnő. Ez annak tulajdonítható, hogy lábfejlendítés közben így védik a lábujjaikat, és a papucs is sokkal közelebb tartható a talphoz, mely így nem repül el előrelendítéskor. Azonban megváltozik a járásmód” – mondta Shrover.

A legnagyobb problémára viszont Dr. Rock Positano, a New York-i Speciális Sebészeti Osztályról hívta fel a figyelmet:

A legnagyobb ütéselnyelődés a hátsó sarki részen történik, és ha nincs kellő védelem alatt a talajszinttel érintkező sarokfelület, akkor nem tudja olyan jól elnyelni az ütődést, mint kellene. Más szóval sokkal keményebben dolgozik a lábfejünk, mint szabadna, ezért megjelennek a túlzott megerőltetésből származó tünetek, mint például az ínszalaggyulladás vagy az alsó lábszár-, térd- és gerincproblémák.

A szakemberek szerint persze nem kell kidobnunk az összes papucsunkat, elegendő, ha mértékkel, például strandon és uszodában, esetleg kerti partikon viseljük csak őket.
A több órás városnézésekre, ügyintézésre válasszunk egy egészségesebb lábbelit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik