Élet-Stílus

A Google Street View rég nem csak az utcákon jár

Újra feltűnhetnek Budapest utcáin is a Google Utcanézet fotóit készítő autók. Nálunk ez még csak a kezdet, pedig a cég van, ahol már a falakon belülre tekintget.

A napokban kapott engedélyt a Google a magyar adatvédelmi ombudsmantól, hogy folytathassa országunk és azon belül elsőként Budapest utcáinak feltérképezését. A fényképezést már két évvel ezelőtt elkezdte a cég, ám hamarosan be is fejezte, mert az adatbiztos számon kérte a Google adatkezelési gyakorlatát illetve, hogy milyen alapon fotóz egyáltalán. A Google fogta magát becsomagolt és távozott.

Sok minden változott

Az események ezt követően nem pörögtek túlzottan, a Google hazai részlegénél cserék is voltak – a vezetőt Peresztegi Zoltánt váltotta Hael Edina volt Sláger Rádiós vezető -. A háttérben ugyan folyt valamiféle egyeztetés, leginkább leveleztek egymással a szereplők. Most, az ombudsman viszont kiadott egy állásfoglalást, amelyben összeszedte, milyen feltételek mentén fotózhat, ha akar a Google.

Kérdés, akar-e, ugyanis olyan feltételeket szabott az ombudsman, amelyek komoly plusz munkát igényelnek. Így például az alapvetően torony szerkezetű Google autónak családi házas környezetben csak olyan magasságban szabad fotózni, mint egy átlagos ember szemmagassága, vagy a kerítések magassága. De előírta azt is, hogy nem csak internetes felületen, hanem más kommunikációs csatornán is lehetővé kell tenni a törlés iránti kérelmek benyújtását (például hagyományos postai úton).

Így áll össze a kép (google.com)

Így áll össze a kép (google.com)

Az adatvédelmi biztos további kérése, hogy a lakosságot előzetesen, legalább egy héttel a felvételek elkészítése előtt tájékoztatni kell a fényképezésről. Ezzel a feltétellel többször találkozhatott már a Google. Olaszországban például három nappal korábban figyelmeztetést kell kiadni legalább egy meghatározó helyi lap hasábjain és közzé kell tenni egy felhívást a helyi rádióban is. Ebben értesíteni kell a lakosságot, hogy a környéken feltűnhetnek a cég autói.

Nagyobb városokban, hasonlóan kell eljárni csak, a közleményben azt is fel kell tüntetni melyik városrész mikor kerül sorra. Ennek elmulasztásáért a hatóságok 30 ezer és 180 ezer euró közti bírságot helyeztek kilátásba.

Szintén problémás volt két éve, hogy a Google csak utólag manikűrözte a képeket, az eredeti anyagot tartalmazó felvételeket ráadásul külföldi és ezért más jogi környezetbe tartozó szervereken tárolta. Ebben is garanciális feltételeket szabott Jóri András, amelynek a Google képes megfelelni miután csatlakozott az EU egyezményéhez, amely lehetővé teszi az adatok harmadik országban való tárolását, az egyezmény szabályainak betartásával.

A Google járművei (google.com)

A Google járművei (google.com)

Az adatvédelmi biztos szerint egyébként az informatikai cég céljai legitimnek tekinthetők: a térképszolgáltatásokhoz felhasználandó alapadatbázis kialakítása, a Google Street View szolgáltatás nyújtása.

Már rég nem csak utcák

A street view egyébként épp a hetekben újult meg globálisan. A 2007-ben elkezdett projektnek eddig 27 tagja van. Ezen országok közül 13-ban frissült a galéria. Dánia, Írország, Olaszország, Spanyolország, Hollandia, Norvégia, Svédország, Románia, Dél-Afrika, Taiwan, Japán, az USA és az Egyesült Királyság számtalan városának, falujának, várának, kastélyának nézelődős része újult meg. És hogy mennyire nem csak utcákról szól ma már a street view, jól mutatja, hogy a világörökség tagjait, de sípályákat, illetve múzeumokat is meg lehet nézni a szolgáltatás segítségével.

Google Art - múzeumok belűlről.

Google Art – múzeumok belűlről.

Mára a „klasszikus” Google Car-on kívül a legkülönfélébb eszközökkel történik a feltérképezés. Épített a cég például speciális triciklit, amellyel a kisebb helyekre is be tudnak jutni; kastélykeretektől a kis sikátorokig. De van sí robogóra szerelt, illetve a múzeumi fotózáshoz egy zsúrkocsi szerű szerkesztetük is, amellyel a kiállítótermekben rögzítenek.

Gyere be

Az igazi lehetőségek ráadásul még nyitva állnak a Street View előtt. Mert miért is kéne megállni egy üzlet kirakatánál, ha a lényeg belül van. A Google-nak már ilyen fejlesztése is van. A bolt tulajdonosok felépíthetik saját üzletük belsejét. Ha ezt megették már csak egy lépés, hogy ahhoz termékeket, ezekhez akciós ajánlatokat, vagyis reklámot csatoljanak, amely viszont vásárlást jelent. Mindezt persze a Google személyünkhöz igazítva ajánlhatja, tudva milyen könyveket, kozmetikai szereket kerestünk korábban a neten. Máris teljesebb a Google virtuális világa, amely közben még a nézelődés hagyományos élményéről sem kell lemondanunk.


View Larger Map

Az ingatlanos lehetőségekről már nem is beszélve, amikor a hirdetésünkben helyezhetünk el a lakás bejárását helyettesítő felvételket. Az alkalmazási lehetőségek száma persze csak a fantázián múlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik