Élet-Stílus

Követhető lenne az autók “életútja”

Közös, az autók életútját követő adatbázist hozna létre az Autós Nagykoalíció és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) - jelentették be a két szervezet vezetői együttműködési megállapodásuk aláírásakor kedden Budapesten.

A lényeg az volna, hogy egy vásárláskor biztosak lehessünk benne, hogy az autó főbb elemei legalább biztonságos állapotban vannak. Az adatokkal a két szerződő fél töltené fel az adatbankot, amit átadnak az államnak, hogy a használt autók vásárlói abból megismerhessék a korábbi hibákat, töréseket – hangzott el a tájékoztatón.

Éppen ebből fakadóan egy ilyen használtautó történeti igazolásnak csak abban az esetben volna értelme, ha az igazolást nyújtó cégek garanciát vállalnának rá.

Töréstörténet

A cél a jogkövető magatartás megerősítése – hangzott el a tájékoztatón -, hogy ne legyenek többek közt biztosítás nélkül közlekedő autósok. (Annak ellenére sem, hogy jelenleg ezt a Polgári Törvénykönyv nem követeli meg. A Ptk. nem teszi kötelezővé a karambolos autók megjavítását. A biztosító kifizeti a javítást, a tulajdonos pedig feketén javíttatja meg a kocsit.)

Ugyancsak fontos változás a jogszabályokban, hogy büntethető lesz a kilométeróra “pörgetés”. Januártól lép életbe az a rendelkezés, mely várhatóan véget vet a használt autók kilométerórája visszapörgetésének. A hatóságok ugyanis a gépjármű vásárlásakor, illetve forgalomba helyezésekor, időszakos vizsgálata után egy adatbázisban rögzítenék a kilométeróra-állást, amelyet bárki lekérhet.

Hol ne karambolozzunk?

A kötelező nélkül futkosó autók becsült aránya a MABISZ GKI által kifizetett károk alapján Magyarországon 2,3 százalék lehet, amelyek után évente mintegy 2 milliárd forintot fizetnek ki.

Molnos Dániel a MABISZ főtitkára elmondta nem tartozunk a legrosszabbak közé kötelezős szempontból. Írországban 5, Nagy-Britanniában 4, Görögországban pedig a gépjárművek közel 10 százaléka közlekedik kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül az utakon. A legrosszabb állapotok Ukrajnában 33, és Romániában vannak 16 százalékkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik