Élet-Stílus

Egy ovi, amiben nincsenek se fiúk, se lányok

Kisfiúk és kislányok helyett egy svédországi óvodába csak barátok járnak.

Az adófizetők pénzéből fenntartott Egalia óvoda célja, hogy nemi előítéletektől mentesen, az esélyegyenlőség nevében neveljék a gyerekeket. A nevelők szerint az óvodában használt átgondolt megszólítás egy remek módszer erre, emellett lehetőséget ad a gyerekeknek arra, hogy olyanok legyenek, amilyenek csak akarnak.

A nemi előítéletekkel való szakítás az egész világon komoly feladat és még az egyenlőség szempontjából élen járó Svédországban is gondot okoz, hiszen itt is előfordul, hogy kivételeznek a fiúkkal.

Az Egalia óvoda kezdeményezésének ettől függetlenül nem mindenki örül. A gyerekpszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy a kezdeményezés könnyen rosszul sülhet el, a nemi semlegességre nevelés ugyanis szélsőséges esetben a férfiasság elnőiesedéséhez vezethet.

Nem a svéd ovi az egyetlen, ami különös módszerrel próbálja kinevelni a gyerekekből a nemekre vonatkozó sztereotípiákat. A közelmúltban épp egy amerikai család borzolta a kedélyeket azzal, hogy harmadik gyermekük, Storm nemét – a nagyszülőkön és két idősebb gyermekükön kívül – senkivel se közölték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik