Élet-Stílus

Rangos díjat nyert a magyar tudós

admin
admin

2011. 06. 29. 05:30

Rangos díjat nyert Olaszországban az Egyesült Államokban tanító Barabási Albert-László hálózatkutató.

2011-ben Barabási Albert-László fizikusprofesszor, hálózatkutató kapta a Lagrange-díjat a komplex rendszerek kutatásában elért eredményeiért. A Joseph-Louis Lagrange matematikusról elnevezett díjat az olasz CRT Alapítvány és az ISI Alapítvány hívták életre 2007-ben és minden évben olyan 50 év alatti tudós kaphatja meg, aki jelentős eredményeket ért el a komplex rendszerek kutatásában. A díjat az alapítvány tudományos bizottsága ítéli oda, és 50 ezer euró pénzjutalommal jár. A díjátadási ceremónia csütörtökön lesz Torinóban.

Barabási Albert-László a világon egyedülállóan, 27 évesen szerzett doktori fokozatot a Bostoni Egyetemen, 1994-ben. 2007-ig volt a Notre Dame Egyetem professzora, jelenleg Bostonban dolgozik a Northeastern Egyetemen és a Harvardon. Tagja az Amerikai Fizikai Társaságnak, az MTA külső tagja. Kutatásai vezettek a skálafüggetlen hálózatok felfedezéséhez.

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Fotó: Neményi Márton / fn.hu

Ő és kutatócsoportja határozta meg először a web „méretét” is. Eszerint átlagosan 19 kattintásra vagyunk a jelenleg fellelhető bármely internetes oldaltól. Hálózatkutatásai megerősítik a kommunikációelmélet egyik kedvelt tézisét, a világfalu-elméletet, illetve megerősítik a hatlépésnyi távolság törvényét is. The New Science of Networks című könyvét 10 nyelven adták ki, a Behálózva és a Villanások című könyvei szintén óriási sikert arattak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.