Élet-Stílus

Schmitt Pál is fellép a VOLT-on

Ma kezdődik a VOLT-fesztivál, a magyar EU-s elnökség záróbulija. Vajon a külföldi zenekarok frontemberei mit gondolnak elnökségi munkánkról? Az fn a VOLT-ról jelent.

Az “elnökségi záróbuli” okán szerdán maga Schmitt Pál is fellép, lesz Új Széchenyi-terv sátor, ahol Rogán Antal és Cser-Palkovics András fog beszélgetni fiatalokkal mindenféle fontos dologról, meg Európa sátor, ahol a Fidesz EP-képviselői szórakoztatják majd az egybegyűlteket.

A megszokott magyar nevek és a fesztiválra telepedett politikusok mellett idén is lesz számos külföldi érdekesség. Az ilyen friss élményekért éri meg voltaképpen (nem szóviccnek indult) fesztiválozni járni, mert bár Lukács Laci (Tankcsapda) ezredszerre is leordítja a hajakat a fejbőrről és Lovasi András kortalan közönsége is mindig szép számmal képviselteti magát, azért a fesztivál legérdekesebb része azokról a közepesen híres, hírtelen, vagy hírhedt külföldi, vagy hazai zenekarokról szól, akiket még nem fedezett fel magának a magyar közönség. Ilyen például a balkáni romantikát szállító román Mahala Rai mediterrán-cigány egyvelege,

vagy a hasonló pályán induló, de földrajzi értelemben cseppet sem balkáni Baltic Balkan Litvániából.


A legtöbb fellépő persze az Egyesült Királyság versenyistállóiból érkezik, itt lesz a lemezjátszót hangszerként operáló Scratch Perverts és jön velük a VOLT-ot már megjárt hol éneklő, hol csak szövegelő, hol drum’n’bass, hol hip-hop produkciókkal virító MC Dynamite.

Idén is Franciaországból érkezik hozzánk az „új hullám”, legalábbis a nevet viselő Nouvelle Vague. Bár a zenekar tavaly csak egy best of albummal lepte meg a közönséget, koncertjükön a legtöbben valószínűleg olyan a pop zene mezsgyéjén egyensúlyozó zenekarok számainak feldolgozásait fogják majd dúdolgatni a színpad előtt, mint a The Clash, a Joy Division vagy a Blondie.

Lengyelországból a wroclawi Őszibarack nevű együttes eklektikus elektronikával és énekesnőjükkel várja majd a magyar a barackra vevő fesztiválozókat. Lassúbb trippesebb elektronikával, de különleges előadásmódjukkal biztosan belopják magukat a magyar trip-hop rajongók szívébe, mégha zenéjüket illetően ilyen besorolásra nem is vetemednénk.


Az fn folyamatosan követi a fesztivál eseményeit mindennap előző napi beszámolóval és kisebb hírekkel, érdekességekkel a Facebookon.

A fesztivál területén és környékén összesen mintegy félezren vigyáznak a biztonságra. Rendőrök elsősorban a rendezvénynek helyet adó Lővér Kemping körül lesznek, bent legfeljebb civil ruhások tevékenykednek, a terület belső védelméről egy biztonsági cég négy-ötszáz munkatársa gondoskodik.

Hatos István alezredes, soproni városi kapitányhelyettes tájékoztatása szerint a feladatuk elsősorban a balesetek megelőzése, a helyszín megközelíthetőségének biztosítása, a parkolók védelme, valamint azok kiszűrése, akik esetleg ittasan ülnének a volán mögé. Ehhez a készenléti rendőrségtől kapnak erősítést, de hogy összesen hány rendőr teljesít szolgálatot majd a VOLT-on, azt nem kívánta közölni.

A szervezők keddi közlése szerint összesen valamivel több mint kilencvenezer látogatót várnak a hétvégéig tartó rendezvényre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik