Élet-Stílus

Egy családi ház száguld felénk

admin
admin

2011. 06. 27. 12:13

Épület méretű aszteroida kerül „veszélyes” közelségbe bolygónkkal hétfőn.

Az 2011 MD kódjelű égitest a veszélyesen közeli tartományba tartozóan fog elhaladni bolygónk mellett. Az objektum pályája szokatlan módon, közel megegyezik bolygónkéval, így a kövület nagyon közel kerülhet a Föld felszínéhez; igaz ez még mindig 12 ezer kilométeres távolságot jelent.

A kövület 5-20 méter átmérőjű, ám Dr. Emily Baldwin az Astronomy Now lap szakértője szerint kizárt, hogy becsapódjon a Földbe. Amennyiben a számítások ellenére a légkörbe kerülne, akkor sem érné el bolygónk felszínét, mivel a 25 méternél kisebb aszteroidák szétrobbannak a légkörben – mondja.

Az aszteroida ugyanakkor nem semmisül meg, így 2022-ben újra erre felé jár majd és a számítások szerint akkor sem lép be a légkörünkbe. Az aszteroida szabad szemmel alig lesz látható mivel 250-szer halványabb közelsége ellenére is, mint egy csillag.
A kövület veszélyes lehetne jó néhány műholdra, amelyek nagyjából hasonló magasságban keringenek a bolygónk körül, ám a számítások szerint egyet sem fog eltalálni. A Nemzetközi Űrközpont például 11.000 kilométerre lesz az égitesttől.

A Minor Planet Center listája szerint bár közeli lesz a találkozás, csak az ötödik legközelebbi. Az első helyezett esemény is idén történt, február 4-én egy aszteroida alig 5400 kilométerre húzott el a bolygónk mellett.

A NASA tudósai szerint potenciálisan veszélyesnek minősül minden olyan légi objektum, amely közelebb kerül, mint 0.05 asztronómiai egység és átmérője nagyobb, mint 150 méter. (A mai esemény csak veszélyes paraméterei alapján.)

Igazán nagy aszteroidától nem kell tartanunk szerencsére a közeljövőben. Az 1999 RQ36 lesz az első, amely komolyan fenyegetheti a földi életet 2170-ben. A több mint 500 méter széles óriás 1/1800-hoz eséllyel eltalálja Földünket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.