Élet-Stílus

A sugárzás miatt kevesebb a lány

Az újszülöttek nemének arányát ettől függetlenül nem az atombalesetek befolyásolták.

Abban, hogy az elmúlt években egyre több fiúgyermek születik, Csernobil és Fukushima és az ehhez hasonló atombalesetek is vétlenek. Müncheni kutatók szerint az újszülöttek nemek közti arányának eltolódásáért leginkább az atmoszférikus atomrobbantások felelősek.

Münchenben a kutatás során 1975 és 2007 közötti születési adatokat tanulmányoztak át alaposan, ebből derült ki, hogy a jelenség hátterében a kísérleti atomrobbantások állnak. A kutatók rámutattak, hogy a levegőben történő robbantások nukleáris hulladékát a széláramlatok az egész Földön eloszlatják, így az lényegében minden országban érezteti hatását.

Ezzel szemben az ipari katasztrófák lokálisan éreztetik hatásukat: a csernobili atomkatasztrófa után Ukrajnában nőtt meg ugrásszerűen a fiúcsecsemők száma. A kutatók szerint a fukushimai atombaleset hasonló következményekkel jár majd az Egyesült Államok nyugati partszakaszain.

Azt, hogy a radioaktív anyagok károsítják a spermában lévő X kromoszómákat, a kutatók állatkísérletek során állapították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik