Élet-Stílus

Világhírű utcazenészek Veszprémben

admin
admin

2011. 06. 22. 18:08

A Veszprémi Utcazene Fesztivál 11. alkalommal pezsdíti fel a Királynék Városának zenei életét, július 13-16. között. A rendezvénynek köszönhetően az elmúlt 10 év alatt a város felkerült a világzene térképére: ma már a veszprémi fesztivál a jelentkező versenyzők, a zsűri és a sztárfellépők tekintetében is nemzetközi eseménynek számít.

“Egyik kedvenc fesztiválunk a Veszprémi Utcazene. Amikor legelőször itt játszottunk, még annyira kezdetleges volt a dolog, hogy emlékszem, virágágyások körül álltunk a Lecsóval”- nyilatkozta korábban Lovasi András, a kezdeti körülményeket ecsetelve. Annak ellenére, hogy a szervezést eleinte inkább az amatőr lelkesedés jellemezte, abban mindenki egyetértett, hogy ilyen jellegű fesztivál nincs szerte hazánkban. “Annyira spontán volt a buli, hogy a Kispál és a Borz nem is volt meghirdetve” – mondta a zenekar frontembere.

A fesztivál indulása óta eltelt 10 évben sok minden változott: a markánsan egyedi rendezvénynek külföldön is elterjedt a híre. A népszerűség és az ennek köszönhetően növekvő látogatószám mellett ugyanakkor a baráti-családi-közvetlen hangulat továbbra is megmaradt.

“Az Utcazene zenei felhozatala ma már felveszi a versenyt bármely világzenei fesztiváléval és nem csak idehaza” – mondta büszkén Muraközy Péter, a rendezvény megálmodója és főszervezője, kiemelve, hogy többek között a Gentleman (D), Roy Paci (I), a Los del Abajo (MEX), Tonino Carotone (ES), az Electric Bazar Cie (F), a Desorden Público (VEN) is szereplnek az esemény fellépői között.

A külföldi sztárok mellett az OTP Bank Nagyszínpadon a magyar vonalat az Irie Maffia Soundsystem képviseli a ghanai Fokn Bois duóval kiegészülve, míg az Óváros Tér Nagyszínpadán a nemzetközi line-up mellett a Kiscsillag hozza a hazai színeket. Továbbra is virul a Veszprém Zenéi Nagyszínpad, ahol országosan is ismert, de veszprémi illetőségű, zenekarok – így például a Vad Fruttik, a Hoolywoodoo vagy a Hősök – lépnek a nagyérdemű elé. Az ország jelentősebb fesztiváljai mára már elképzelhetetlenek veszprémi zenekarok nélkül, és hogy e folyamat ne szakadjon meg és a város újabb zenekarokat, zenészeket adjon az országnak, ezen a színpadon szerda délután egy középiskolai tehetségkutató versenyt szerveznek, szombaton pedig a középiskolás zajzenészek és dj palánták mérettetnek meg a tavaly debütált elektronikus zenei helyszínen. “Ez utóbbiaknak “Alkotó Álom” címmel egész évben – heti rendszerességű – elektronikus zenei szakkört szerveztünk két helyi gimnáziummal közreműködve, jelezvén, hogy az Utcazene már rég nem csupán egy fesztivál”- mondta Muraközy Péter.

A sztárfellépők mellett egyre nagyobb számban jelentkeznek külföldi zenészek az utcazenészek vetélkedőjére is, sőt már a zsűriben is találhatók nemzetközi szakemberek. Így a legjobb zenekarok kiválasztásában részt vesz az olasz Ferrara Buskers Festivál programigazgatója, Stefano Bottoni, valamint Jehan Paumero zenész, promoter Franciaországból és Martinka János, a Sepsiszentgyörgyi Utcazene Fesztivál részéről. A nemzetközi vonalat erősíti, hogy a zsűri a legjobbaknak más utcazenei fesztiválokon is lehetőséget biztosít a fellépésre. Hasonló konstrukcióban a veszprémi fesztiválon is fellép idén az erdélyi utcazene fesztivál győztese.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Pregnant woman sitting in childbearing center
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.