Élet-Stílus

Lapátolni tudunk

A magyar küldöttség 11 érmet szerzett a vasárnap zárult belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokságon, összesítésben 6-3-2, az olimpiai számokat tekintve pedig 2-2-1 volt a mérleg.

Vasárnap, 500 m-en négy érem volt a magyar termés: a két arany a címét megvédő Kozák Danuta (K-1), valamint a Csipes, Kovács duó (K-2) nevéhez fűződött, míg a Szabó, Kozák, Kárász Anna, Benedek Dalma összeállítású kajaknégyes és a Takács Kincső, Obermayer Dorina kenus duó a második helyen ért célba. A férfiak egyik számban sem tudtak a dobogóra állni ezen a távon: a Tóth Dávid, Kulifai Tamás kettős (K-2) hatodik, a Németh Szabolcs, Vasbányai Henrik páros (C-2) hetedik, Kugler Attila (K-1) nyolcadik, Korisánszky Péter Dániel (C-1) pedig kilencedik lett a fináléban.

A legrövidebb távon, 200 m-en mindhárom színű éremből egyet-egyet szereztek a magyar versenyzők: a Kovács, Kozák duó nagyszerű győzelmet aratott, a kajakos Molnár Péter második, a Bozsik Attila, Horváth Gábor kenu kettes pedig harmadik lett. Takács (női C-1) negyedikként, míg a Sík Márton, Beé István duó (K-2) ötödikként zárt a fináléban. Egyesben Bozsik nyolcadik, Kozák kilencedik lett – előbbit utólag szabálytalan versenyzés miatt kizárták. A záró 5000 m-es számokban a kajakosoknál Csipes negyedik, Pauman Dániel Máté pedig hatodik lett, míg a kenus Varga Dávid ötödikként zárt.
Az olimpiai számok közül női K-1 és K-2 500 m-en aranyat, női K-4 500-on és férfi K-1 200-on ezüstöt, férfi K-2 1000 m-en pedig bronzot gyűjtöttek a magyarok.

Előző nap az 1000 m-es döntőkben Kovács Katalin (K-1), a Szabó Gabriella, Csipes Tamara (K-2) és – kellemes meglepetésre – a Sáfrán Mátyás, Sáfrán Mihály, Tóth Márton, Mike Róbert összeállítású kenus kvartett győzött, míg a Dombi Rudolf, Kökény Roland kettős (K-2) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor és Boros Gergely alkotta kajak négyes szoros csatát követően leszorult a dobogóról, negyedik lett, míg a Széles Gábor, Nagy Péter kenu kettes hatodikként ért célba. Az olimpiai bajnok Vajda Attila (C-1) némi csalódást keltve csak nyolcadikként, az újonc Dombvári Bence (K-1) kilencedikként zárt.

“Azt gondolom, hogy az én elvárásaimnak és a szurkolóknak is megfelelt a csapat ezzel az éremszámmal, amellyel az élen zártunk a nemzetek közötti versenyben. A hölgyek megint kimagaslóan szerepeltek és a másik két szakágban is születtek értékes helyezéseink és érmeink” – mondta Storcz Botond szövetségi kapitány.

A belgrádi kajak-kenu Európa-bajnokság éremtáblázata:

arany ezüst bronz
MAGYARORSZÁG 6 3 2
Fehéroroszország 5 5 3
Németország 4 4 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik