Élet-Stílus

Átverés után árverés

Miután 150 évre leültették, minden idők legkártékonyabb csalójának még az alsógatyáit és a zoknijait is elárverezik.

Thomas Mann figurája, Cipolla és Óz, a nagy varázsló – két figura, akikhez hasonlítani szokták az évszázad csalóját, Bernie Madoffot. Nem véletlen, hogy ezek fiktív személyek, hiszen Madoff élete és személyisége annyira hihetetlen, hogy nehéz mellé élő, létező példát állítani. És a vicc az, hogy miután az egész világot átverte, Madoffból igazi celeb lett, olyan, akinek élete, és Ponzi-sémára épített légvárának minden részlete érdekes a világ számára. Még a monogramos, csíkos alsógatyái is.

Madoffal szemben ugyanis nincs kegyelem, 150 éves börtönbüntetése mellé minden ingatlanját és ingóságát elárverezik, még a fehérneműit is, a gyűjtők pedig kapkodnak a számukra értékes relikviák után. Lakásai, hajói, megtakarításai, 6 luxuskocsiból álló autóparkja és ékszerei nagyrészt már gazdára találtak, most a kisebb tételek következnek. Aukcióra vitték műtárgyait is – Edward Weston fotóművész híres aktját például 4600 dollárért passzolták el a minap -, de nem kímélték golf kupáit, tekintélyes cipőgyűjteményét, sőt, még zoknijait sem. Palm Beach-i nyaralójában még az utolsó szeget is aukcióra bocsájtják, 14 csíkos gatyájáért például 200 dollárt, azaz mintegy 38 ezer forintot fizetett egy tébolyult. Persze még így sem fog soha összejönni az a 65 milliárd dollár, amelyet a korábban elismert és mélyen tisztelt Wall Street-i illuzionista évek, évtizedek alatt eltüntetett.

Viszont a cuccait elnézve Madoffnak volt stílusa, ez nem kérdés. Londoni és New York-i irodáit biztos ízléssel és a lehető leghűvösebb eleganciával, kizárólag fekete, fehér és szürke színeket használva rendeztette be, Davidoff cigarettát szívott, neves londoni szabónál, a Kilgournál készíttette kifogástalan eleganciájú öltönyeit, és meg volt őrülve a régi, értékes karórákért, melyeket általában a londoni Somlo Antiques-nál szerzett be.

Madoff meghallgatása 2008.. decemberében. Fotó: Peter Foley / EPA

Madoff meghallgatása 2008.. decemberében. Fotó: Peter Foley / EPA

Érdekes azonban végignézni, hogy az évtizedeken át még a saját családjának is hazudozó Madoff életének minden egyes darabja hogyan kerül gyűjtőkhöz a széles nyilvánosság szeme láttára. Saját mesés gazdasága ugyanolyan illúzió volt, mint látványos befektetései, családja a botrányban tönkrement, fia öngyilkos lett. Már készül az életéről szóló film Robert De Niro főszereplésével, aki valószínűleg utánozhatatlan stílussal fogja mondani a vásznon a Bernie Madoff által mantraszerűen sziszegett KISS szót, melyet munkatársai felé címzett. Nem udvarolt vele, szó sincs róla, a „keep it simple, stupid” (maradj veszteg, hülye) rövidítéseként használta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik