Élet-Stílus

A hétvége az apáké

Apák Napján drága ajándékok helyett a közös élmény legyen a meglepetés.

Bár az Anyák Napja mintájára szerveződő ünnepet már 1994 óta tartják Magyarországon is, nálunk a június harmadik vasárnapján tartott ünnep egyelőre még nem honosodott meg teljesen. Az Egyesült Államokban Apák Napját egyébként 1910. június 19-én tartottak először, az egyenjogúság jegyében, de elismert ünnep ott is csak később lett, méghozzá 1972-ben Richard Nixon jóvoltából.

A magyar férfiak családon belül betöltött szerepe és ennek a szerepnek az átalakulása az ünnep kapcsán most újra reflektorfénybe került. Többek között egy Szerepváltozások 2011 című frissen elkészült tanulmány is ezt vizsgálja mélyebben – írja a life-style.hu. A felmérésből kiderült, hogy a közvélemény továbbra is kettős elvárást támaszt a magyar apákkal szemben, akiknek egyfelől helyt kell állniuk kenyérkeresőként, másfelől viszont a lehető legtöbb időt kell tölteniük a családjukkal.

Igaz, a válaszadók nagy többsége (72%) még mindig az anyagi megélhetés biztosítását tartja a férfiak legfőbb – családon belüli – feladatának, egyre többen vannak azok, akik úgy vélik, a gyermeknevelés is legalább ilyen fontos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik