Élet-Stílus

Ahol megváltozik a fizika

A milliméter milliomod részén megváltoznak a természet törvényei. A nanotechnológia a jövő tudománya, de már ma is számtalan új lehetőséget kínál az élet szionte minden területén – erről szólnak a Mindentudás Egyetemének aktuális részei.

A nanotechnológia azt hasznosítja, hogy a milliméter egymilliomod részére kiterjedő méretskálán a természeti törvények sokszor teljesen új arcukat mutatják meg, és olyan jelenségeket tapasztalunk, amelyek eltérnek a megszokott viselkedéstől – derül ki Mihály György előadásából a Mindentudás Egyetemén. Az előadás az ilyen effektusok bemutatása mellett olyan új nanotechnológiai megoldásokat is ismertet, amelyek alkalmazása ugrásszerű fejlődést jelentett az elektronikában, optikában, informatikában, és rohamosan terjed az orvostudományban, környezetvédelemben, energetikában is. Az előadást 2011. június 21-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.



Get Adobe Flash Player





Mihály György akadémikus, tanszékvezető egyetemi tanár. Szakterülete a szilárd testek elektromos és mágneses jelenségeinek kísérleti tanulmányozása. Kutatócsoportjával különleges elektromos és mágneses tulajdonságú kristályokat vizsgál az abszolút nulla fokot megközelítő alacsony hőmérsékleteken és extrém nagy mágneses terekben. Kutatásai kiterjednek a nanoszerkezetek kvantumos jelenségeinek tanulmányozására, spintronikai és molekuláris elektronikai alkalmazások lehetőségeinek feltárására.
A milliméter egymilliomod részének megfelelő mérettartományban egészen más a világ, mint ahogyan megszoktuk. Másként érvényesülnek a fizika törvényei, – ez azonban új eszközt is jelent a kutatóknak a nanovilág megismerésére. A nanotechnológia a jövő tudománya, de már a jelenben is sok lehetőséget kínál a mikroelektronikai ipartól kezdve az orvosi diagnosztikáig. A filmet 2011. június 22-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A kerekasztal beszélgetés résztvevőitől választ kaphatunk arra, hogy hol tart ma Magyarországon a nanotechnológia, melyek ma, és melyek lesznek holnap a legfontosabb felhasználási területei, hogyan változtatja meg a jövőnket, milyen további kérdéseket vet fel, és milyen kérdésekre adja meg a választ. A kerekasztal-beszélgetést 2011. június 23-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik