Élet-Stílus

Változhat az élelmiszerek cimkézése

Az Európai Unió a túlsúlyosság elleni küzdelem jegyében vezetné be a reformot.

Megállapodtak szerdán Brüsszelben a tagállami kormányokat tömörítő Európai Tanács soros magyar elnökségének tárgyalói az Európai Parlament és az Európai Bizottság képviselőivel az élelmiszer-címkézés reformjáról – jelentette a Reuters hírügynökség.

Az új szabályok szerint valamennyi élelmiszer csomagolásán meg kell jeleníteni az energia-, a só-, cukor-, fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalomra, valamint a telítettzsírsav-tartalomra vonatkozó adatokat.

Kötelező lesz feltüntetni a származási országot a sertés-, marha-, bárány- és kecskehús, valamint a baromfi esetében is.

A tápanyagtartalomról tájékoztató adatokat nem a csomagolás fő oldalán kell elhelyezni, a szeszes italokon pedig egyáltalán nem kell feltüntetni az adatokat – írta a Reuters bizottsági forrásokra hivatkozva.

A reform az unióban egyre nagyobb problémát okozó túlsúlyosság elleni küzdelem része. Célja, hogy a vásárlók minél inkább megalapozott döntést hozhassanak.

Az úgynevezett alkopop italokra – alacsony alkoholtartalmú, édesített szeszes italokra – a tagállami kormányok eredetileg ki akarták terjeszteni a címkézési kötelezettséget, végül azonban nem került a szabályozás hatálya alá ez a termékcsoport.

Az új rendszer azt követően léphet életbe, hogy a megállapodást hivatalosan elfogadják a kormányok és az Európai Parlament.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik