Élet-Stílus

Macska gyógyítja az allergiát

Korántsem biztos, hogy a szülők azzal teszik a legjobbat, ha gyermeküket eltiltják az állatszőrtől.

Mindezt azért, mert a szülők körében népszerű tévhit, hogy az állatokkal való együttélés növeli annak valószínűségét, hogy a csöppség később szőrallergiában szenvedjen. Pedig – ahogy erre amerikai kutatók rámutattak – ez tévedés. Az állatokkal való együttélés nemhogy nem növeli az allergia esélyét, hanem bizonyos esetekben épphogy csökkenti.

Egy erre vonatkozó detroiti vizsgálat 565, 1987 és 1989 között született gyermek allergiára való hajlamát vizsgálta. A tanulmányból kiderült az is, melyik gyereknek, mennyi ideig volt olyan kutyája vagy macskája, amelyik velük együtt élt.

Kiderült, hogy a kutyák és macskák közül, a macskák már születéstől fogva jó hatással vannak a gyerekek egészségére. Azok a fiúk és lányok, akik cicával éltek együtt, feleakkora eséllyel lettek allergiások a macskaszőrre. A kutyákkal való kapcsolat érdekes módon csak a fiúkra gyakorolt kedvező hatást.

Ma ráadásul már az se törvényszerű, hogy egy háziállat mindenképpen allergiát okozzon, hiszen több olyan kutya és macskafajta is létezik, ami hipoallergén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik