Élet-Stílus

Szőcs Géza: meggyőződésem, hogy maradok

Az uniós elnökségi rendezvényeknek is otthont adó gödöllői kastélyban ismertette Szőcs Géza az idei Múzeumok Éjszakájának programját. A kultúráért felelős államtitkár úgy véli, nem forog veszélyben a pozíciója.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az fn.hu-nak elismerte, hogy jóval kevesebb forrás áll a kulturális terület rendelkezésére, mint korábban. Az államtitkár szerint ez a tendencia világszerte tapasztalható, de különösen „egy olyan kifosztott, lestrapált országban, amilyen Magyarország”, ahol engedtek annak a csábításnak, hogy arról a helyről vegyék el a pénzt, ahol az azonnali konzekvenciák nem mutatkoznak meg.

„Én ezt rossz politikának tartom” – mondta lapunknak Szőcs Géza, majd hozzátette, a kultúrától elvont forrásoknak is vannak azonnali, helyrehozhatatlan hatásai. Emlékeztetett: nem arra vállalkozott, hogy jól menő gazdasági és bőkezű költségvetési viszonyok közepette irányítsa a kulturális intézményrendszert, hanem arra, hogy átvezesse azt ezeken a szűk esztendőkön, annyi értéket megmentve, amennyit csak lehet. Ehhez – Szőcs elmondása alapján – hozzátartozik a pénz elosztásának újragondolása is.

Szőcs szerint a Magyar Nemzeti Digitális Archívum létrehozásának elhúzódása a bürokratikus rendszer eredménye volt, amelyben a rengeteg egyeztetés, jóváhagyatás, aláírás és közzététel jelentősen elnyújtották a folyamatot. A bürokrácia azért is nehezítette meg az archívum létrehozását, mert „mindenhol, ahol emberek dolgoznak, be van építve az irigység, az ellenérdekeltség akadálya”. Mindezzel Szőcs szerint már nem érdemes foglalkozni. „Új időszámítást írunk, amelyben rövidesen a nemzet is meggyőződhet arról, hogy még ilyen nehéz körülmények között is van lehetőség a kultúrát jó hatásfokkal szolgálni” – mondta.
Fotó: fn.hu

Fotó: fn.hu

Az államtitkár alaptalannak tartja azokat a pletykákat, amelyek szerint az ő székét is érintené a kormányátalakítás. „Meggyőződésem, hogy posztomon maradok.”

Az idén kilencedik alkalommal megrendezett Múzeumok Éjszakájáról Szőcs a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a korábbi évekkel ellentétben, idén két hétvégén rendezik meg az eseményt. Hogy az érdeklődőknek ne kelljen választani a vidéki és a budapesti programok közül, június 18-án 92 vidéki, június 24-én 185 budapesti helyszínen várják a látogatókat. Az államtitkár felidézte: a Szent Iván-éjhez, az év leghosszabb éjszakájához igazodó múzeumi rendezvénysorozat ötlete 1997-ben Berlinben született, hazánkban 2003-ban rendezték meg először. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap szóvivője Cserháti Ágnes bejelentette a közmédia első múzeumának, a Pollack Mihály téri Rádió-és Televíziótörténeti Múzeumnak a megalakulását.

A rendezvény ideje alatt a múzeumok este hattól hajnali kettőig várják országszerte az érdeklődőket. Budapesten a látogatók – a korábbi évekhez hasonlóan – egy jeggyel részt vehetnek az összes meghirdetett programon.

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója bemutatta a szerdán megnyíló Horthy Miklós kormányzó számára épített bunkert, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy a Gödöllői Kastély az uniós elnökségi félév lejárta után, a jövő hónap elejétől ismét a szokásos módon lesz látogatható.

További képek a galériában! Fotó: fn.hu

További képek a galériában! Fotó: fn.hu

A Grassalkovich-kastély kertje alatt található második világháborús bunker Horthy Miklósnak készült 1944-ben. Horthyt 1944 októberében családjával együtt Németországba hurcolták, a kastélyt német majd orosz katonák foglalták el, így a bunkert sosem használták. A kiállítás első terme a bunker rövid építéstörténetét mutatja be, a második teremben a megtervezett, de el nem készült berendezést rekonstruálták. A tíz méter mélyen fekvő bunkerban az autentikus 40-es évekbeli látványért a rekonstruált bútorok, a hangért a rádióból szóló Karády Katalin dalok és az őt megszakító légvédelmi szirénák gondoskodnak. A Horthy-bunker a Múzeumok Éjszakája ideje alatt ingyenesen látogatható.

múzeumok éjszakája

Időpont: vidék 2011.06.18., Budapest 2011.06.24.
Jegyárak: 6-18 év között 600 Ft, 18 év felett 1400 Ft

Ajánlott videó

Olvasói sztorik