Élet-Stílus

A nők nem tehetnek róla: hisztisnek születtek

A hangulatingadozásokhoz és a hisztikhez csakis az agynak és a boldogsághormonnak van köze.

Morgósak, kiszámíthatatlanok, gyakran depressziósok, hisztisek: a férfiak sűrűn jellemzik ilyen és ehhez hasonló, olykor szexistának tűnő kijelentésekkel anyósuk, édesanyjuk, barátnőjük viselkedését. Bár a kutatások egy része a hisztiket főleg szociális tényezőkkel magyarázza, például azzal, hogy a nőknek egész egyszerűen szükségük van arra, hogy problémáikat megosszák, kibeszéljék, addig egy svéd kutatás most arra enged következtetni, hogy a hisztik forrását az agyban kell keresni.

A bajok ott kezdődnek, hogy – a svéd kutatók szerint – a nőknek sokkal több szerotonin (boldogsághormon) receptoruk van az agyukban, mint a férfiaknak. Ez egyrészről nagyon jó hír, hiszen arra enged következtetni, hogy a nők sokkal intenzívebben, előbb, hamarabb érzik magukat boldognak, mint a férfiak, ám a dolognak vannak hátulütői.

A sok érzékelő legnagyobb hátránya, hogy a boldogság szintje nehezen tartható fenn, szerotoninból ugyanis a női agy sokkal kevesebbet termel, mint a férfi (legalább 52%-kal), ami a nemi hormonok szintjével függ össze. Így aztán hiába a sok érzékelő, ha nincs mit érzékelni, ha pedig nincs meg a megfelelő szerotoninszint, akkor sokkal nagyobb a depresszió esélye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik