Élet-Stílus

A társulat kiáll Koltay Gábor mellett

admin
admin

2011. 06. 09. 16:21

Támogatásáról biztosította a József Attila Színház társulata Koltay Gábort, a teátrum szerdán leváltott megbízott igazgatóját, valamint nyílt levélben fordult Tarlós István főpolgármesterhez, hogy mielőbb gondolja át, mi a szándéka a fővárosnak az angyalföldi teátrummal.

A színházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Koltay Gábor elmondta: megdöbbenéssel vette tudomásul Tarlós István döntését, megítélése szerint a fővárossal egyetértésben szerződtette a társulat tagjait. Felidézte: a József Attila Színház jövőjét illetően a fővárosnak sokáig nem volt határozott elképzelése, januárban még a színház teljes megszüntetése is napirenden volt. Mint fogalmazott: március elején az a döntés született, hogy a teátrum “hagyományainak megfelelően, társulatos formában” működjön tovább.

A leváltott direktor emlékeztetett arra, hogy a március 16-i társulati ülésen Csomós Miklósnak, Budapest kultúráért felelős főpolgármester-helyettesének Fehér Anna színművész tette fel a kérdést, hogy Koltay Gábornak joga van-e szerződtetni a színészeket. “A kérdésre egyértelmű válasz érkezett: a megbízott ügyvezető igazgató teljes jogkörrel járhat el” – mutatott rá Koltay Gábor, aki április 1-jével vette át a József Attila Színház vezetését.

“Az első pillanattól kezdve magától értetődő volt, hogy ezzel a társulattal képzelem el a jövőt” – emlékezett Koltay, megemlítve, hogy a hangulat megnyugtatása érdekében május végére megkötötte a szerződéseket, amelyek azonban a spórolás jegyében születtek, így például a színészek ingyen vállalták el a jövő évad első három előadását, és a szolgálat lemondott a túlórapénzről, így “több tízmillió forintot” spóroltak meg. Koltay Gábor kiemelte: ő maga csak találgatni tud leváltásának valódi okairól. A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy ismét megerősödtek azok a hangok, amelyek társulat nélkül képzelik el a játszóhely jövőjét.

Megrendült a bizalom

A főpolgármester szerdán azonnali hatállyal mentette fel Koltay Gábort, az indoklás szerint azért, mert megrendült benne a városvezetés bizalma.

Csomós Miklós kultúráért felelős főpolgármester-helyettes még szerdán a városvezetés döntését indokolva az MTI-nek azt mondta: Koltay Gábor, akinek feladata a válságmenedzselés lett volna, hatáskörén átlépve nem csupán a régi társulattagok szerződését hosszabbította meg, hanem új szerződéseket is kötött. Ezzel nemhogy nem stabilizálta, de vélhetően rontotta is a színház pénzügyi helyzetét.

Koltay Gábor a csütörtöki sajtótájékoztatón arról nem beszélt, hogy szerződtetett-e új tagokat a társulathoz, a tájékoztatót követően pedig nem válaszolt újságírói kérdésekre. Az MTI azonban úgy tudja, Koltay Gábor több új szerződést is kötött.
A leváltott igazgató a sajtótájékoztatón a színház pénzügyi helyzetéről szólva felidézte: a teátrum tavaly 354 millió forintból gazdálkodott, 2011-ben 223 millió forintot vontak el a játszóhelytől. Mint fogalmazott, a megmaradt pénzből képtelenség működtetni a színházat vagy egy megújító programot végrehajtani.

Ismertették a jövő évadot

Koltay Gábor ismertette a jövő évad műsortervét is, megjegyezve, hogy a városvezetés azt is felrótta neki, hogy megbízott igazgatóként műsortervet készített. A tervek szerint a Szív hídjai című Robert James Waller-drámát Huszti Péter, Páskándi Géza Vendégség című színművét Babarczy László, Hubay Miklós Elnémulás című darabját pedig Csiszár Imre viszi színre. Koltay Gábor rendezi az Omega együttes 50. születésnapjára készült Trombitás Frédi és a rettenetes emberek című zenés darabot, Makk Károly filmrendező pedig Dobozy Imrétől A tizedes meg a többieket. Szabó Magda Az a szép, fényes nap című történelmi drámáját Kerényi Imre rendezi. Színre kerül még Tim Firth Calendar Girls című műve és a Nincs hely a szerelemre című vígjáték. Ez utóbbi Léner Péter rendezésében.

Újréti László színművész felolvasta a társulat nyílt levelét Tarlós Istvánhoz, ebben emlékeztették a főpolgármestert arra, hogy nemcsak a főváros, de a társulat is bizalmat szavazott Koltay Gábornak. Szerintük nem az igazgatót, hanem Csomós Miklóst kellett volna leváltani, hiszen Koltay Gábor az ő beleegyezésével kötötte meg a szerződéseket. “Csomós Miklós olyan ellentmondásokba ütközött saját magával, amire csak azt reagálhatjuk, hogy nekünk megrendült a bizalmunk Csomós Miklósban, ezért azonnali hatállyal menesztjük a kulturális gondolkodású emberek köréből” – áll a levélben, amelyben arra kérik a főpolgármestert, gondolja át, mi a terve a színházzal és a társulattal.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Megjelent húszezer ázsiai Magyarországon

Budapest, 2017. november 29.
Magyarországon élő kínaiak Budapesten, a Hősök terénél a kínai miniszterelnök látogatásának negyedik napján, 2017. november 29-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.