Élet-Stílus

Délben érkezett a mágneses vihar

Napkitörést kísérő mágneses vihar érte el a Földet csütörtökön délben. Az elektromos berendezéseket megzavarhatja a jelenség.

A máig lejegyzett legerősebb mágneses vihar során – igaz 150 évvel ezelőtt – konkrétan elektromos szikrák ugráltak a távírógépekből. De volt példa arra az északi mágneses pólus környékén lévő területeken (Kanada), hogy egy hasonló mágneses vihar 1989-ben kiütötte Quebec tartomány elektromos hálózatát. A vihar miatt kialakult áramszünet kilenc óráig tartott.

A jelenlegi vihar kapcsán azt nem lehet pontosan tudni, meddig lesz hatással a Földre, de akár egy teljes napig is érzékelhető lehet.
Mizser Attila a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) munkatársa gyorsan lehűtötte a kedélyeket, mondván hazánkban ne számítsunk kiemelkedő eseményre, még az ilyenkor keletkező északifény-jelenséget sem fogjuk látni. Ennek most több oka is van, egyfelől az esemény napközben van, ráadásul az idő is felhős, és a vihar sem közvetlenül a Föld felé halad, hanem elhajlik előtte.
A Nap működési ciklusából kifolyólag – amely nagyjából 11 éves – jövőre várható komolyabb naptevékenység, bár ez sem jelenti azt, hogy máskor nem történik említésre méltó esemény. Mizser Attila a 2003-as Magyarországon is megfigyelt novemberi sarki fényt, az egyik legjobb megfigyelési élményének mondja, amelynek során órákig lehetett éjszaka látnia az Aurora Borealist.


November 20-án (csütörtökön) este hattól vöröses, oszlopszerű alakzatok jelentek meg az északi égen, olykor reflektorfényre emlékeztető kékes-zöldes színeket mutattak. Ilyenekre most nem számíthatunk.

Mizser Attila viszont felhívta a figyelmet, hogy jövő héten – június 15-én – Holdfogyatkozás lesz, amelyet mindenki megfigyelhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik