Élet-Stílus

Dzsudzsák Dagesztánba szerződött

A Nemzeti Sport Online értesülései szerint a magyar szélső végül megegyezett az Anzsi Mahacskalával.

A lap információit az orosz Szport Ekszpressz napilap is megerősítette. A szélsőn ma Olaszországban végzik el az ilyenkor szokásos orvosi vizsgálatokat.

A futballista menedzsere, Vörösbaranyi József nem kommentálta a megegyezésről szóló információnkat, de azt megerősítette, hogy valóban orvosi vizsgálaton vannak Rómában.
„Nem kommentálhatom a hírt. Csak annyit mondhatok, hogy valóban Rómában vagyunk orvosi vizsgálaton, de semmi többről nem beszélhetek. Hamarosan tájékoztatjuk a közvéleményt” – mondta.

KÉPGALÉRIA DZSUDZSÁKRÓL (fotók: MTI)

KÉPGALÉRIA DZSUDZSÁKRÓL (fotók: MTI)

A minap Nyilasi Tibor a Sport TV stúdiójában azt mondta, ha egy profi futballistának olyan összeget ajánlanak, mint amire például az Anzsi Mahacskala képes lehet, a kiszemelt nem fog nemet mondani. Az FTC legendája úgy vélte, ha a kérdést 20-25 éve teszik fel, amikor még ők futballoztak, akkor mást mondana, mert a klubszeretet, a hovatartozás, a szurkolói szeretet mindent felülírt, “de ma már más világ van”.

Nyírlugostól a dagesztáni oligarchához

A Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye határán található Nyírlugos neve Dzsudzsák Balázsnak köszönhetően került fel az ország futballtérképére, hiszen a válogatott erőssége itt született 1986. december 23-án. Azóta megjárta Debrecent, Eindhovent most pedig a dagesztáni fővárosba tart. Dzsudzsák új klubja 2011 óta Szulejmán Kerimov, a negyedik leggazdagabb orosz oligarcha tulajdona. A Nafta Moskva konszern tulajdonosának vagyonát a Forbes Magazin 5,5 milliárd dollárra teszi. Ezzel jelenleg a világ 136. leggazdagabb embere. Más becslések szerint Kerimov vagyona meghaladja a 15 milliárd dollárt is.

Roberto Carlos mellett megvette már a Corinthians középpályás zseniéjét, Jucilei-t, aki időközben a brazil felnőtt nemzeti csapatban is bemutatkozott. Az Anzsi jelenlegi keretében nemzetközi és posztszovjet labdarúgók dominálnak. Orosz, ukrán, grúz, üzbég és lett állampolgárságú profijaik mellett brazil, szenegáli, marokkói, kameruni, togói és nigériai játékosuk is van. A kapitányi karszalagot Roberto Carlos viseli, de az Anzsiban focizik a világbajnok olasz középpályás, Gennaro Gattuso is.

Kerimov maga Dagesztán

Engedélye nélkül a Dagesztáni Köztársaságban állítólag a légy sem zümmöghet. Az Orosz Föderáció legdélebbi részét ennek megfelelően ő maga képviseli az orosz felsőházban, így ha Moszkva a dagesztáni politikai helyzetről kíván egyeztetni, akkor rögtön Kerimovot, Dagesztán „legfőbb urát” keresik. Kerimov, mint minden becsületes orosz vagy kaukázusi milliárdos, büszke vagyonára. Köztudott róla, hogy egy Boeing 737-7BJ/W BBJ és egy Gulfstream G-V típusú géppel repked a világban. Kerimov összesen mintegy 82-85 millió dollárt költött eddig repülőgépek vásárlására.

A klubot 1991-ben alapították, 1992-ben nyert besorolást az orosz negyedosztályban. A csapat 1993-ban a harmadosztályba lépett, majd három szezont követően a másodosztályba jutott. 1999-ben az Anzsi hatalmas csatában megnyerte a másodosztály küzdelmeit és a 2000-es szezont – története során először – élvonalbeli klubként kezdte meg.

Az Anzsi a 2001–2002-es UEFA-kupa küzdelmeiben is részt vehetett, a sorsolás pedig a patinás skót csapatot, a Rangerst sodorta útjába, de végül alulmaradtak. A sikerek a bajnokságba már nem követték a sárga-fekete alakulatot: előbb a 13., majd a kiesést jelentő 15. helyen zárt, ezért a másodosztályban folytatta, ahonnan hét év elteltével, 2009 év végén jutott csak vissza az élvonalba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik