Élet-Stílus

Viharok: még nincs itt a világvége

Az utóbbi napokban zivatarok egész tárházával találkozhattunk, volt közöttük mezoskálájú konvektív rendszer is. Hevesek voltak, naponta „menetrendszerint” érkeztek, de nem, ez még mindig nem klímaváltozás, nem vagyunk a trópusokon. Voltak és lesznek is még hasonló jelenségek.

Az utóbbi napokban nem múlt el nap anélkül, hogy az ország nagy részén le nem szakadt az ég: heves zivatarok, jégeső, dörgés és villámlás jellemezte napjainkat. Akárcsak a trópusi monszun idején, úgy számíthattunk minden nap a viharra.

Az elmúlt napok időjárását elsősorban helyi hatások alakították, hazánk felett nedves, meleg, labilis rétegzettségű levegő helyezkedik el, mely igen kedvező feltételeket biztosít akár hevesebb zivatarok kialakulásának is. Konvektív cellák voltak jellemzőek, azaz a zivatarok nem fronthoz kapcsolódóan alakultak ki – mondta el az fn.hu-nak Kurunczi Rita meteorológus, az Időkép.hu munkatársa. Találkozhattunk egyébként a zivatarok egész tárházával: egy- és multicellás zivatarokkal, vonalba rendeződött zivatarokkal és hétfőn este még az úgynevezett mezoskálájú konvektív rendszerrel is.
Ezek zivatartípusonként más és más jellemzőket hordoznak, és területi eloszlásuk is más: 2009-ben például a leghosszabb utat megtett szupercella több mint 330 km hosszan és közel 20 km széles sávban pusztított Magyarországon. A hevesebb, felhőszakadással kísért zivatarok egyébként átlagosan 25-30 mm csapadékot „dobhatnak le” rövid idő leforgása alatt. Extrém esetben ez a mennyiség a 40-50 mm-t is elérheti, de ez legtöbbször csak lokálisan, viszonylag kis területen figyelhető meg. Kivételt jelentenek persze a vonalba rendeződött zivatarok vagy a mezoskálájú konvektív rendszerek, melyek akár több megyén is végigsöpörhetnek, így nagyobb területen okozhatnak felhőszakadást.

A zivatarok királyai bizonyos értelemben a szupercellák, amelyek speciális légköri viszonyok között (erős szélnyírás esetén) kialakuló, átlagosan 10 km átmérőjű légnyomás depressziók. A bennük lezajló folyamatok és hosszú élettartamuk miatt rendkívül heves időjárási események – orkán erősségő szélrohamok, nagyméretű (akár 5 cm-t meghaladó) jég, szélsőséges estben tornádó – köthetőek hozzájuk. Talán a legszembetűnőbb különbség a már említett hosszú életcikluson túl a rendszer rotáló mozgása, mely számos új tulajdonsággal ruházza fel a fejlődő szupercellát. Magasságuk extrém esetben a 14-16 km-t is elérheti, rotáló mozgást végeznek, jellegzetes farok- és falfelhőjükkel filmekbe illő látványt mutatnak és akár órákig is fennállnak – nem nehéz tehát őket beazonosítani. (A szupercellákat egy korábbi cikkünkben „viharszörnyként” mutattuk be, részletesen ide kattintva olvashat róluk.)

Jéverés Budapesten, további képek a galériában! Fotó: Kallos Bea / MTI

Jégverés Budapesten, további képek a galériában! Fotó: Kallos Bea / MTI

A meteorológus szerint a mostani heves zivatarok kapcsán nem kell messzemenő következtetéseket leszűrnünk, a klímaváltozáshoz nincs közük: ilyen időjárási szituációk korábban is előfordultak már. Előfordulnak olyan szinoptikus helyzetek – mint például az elmúlt időszakban is -, amikor a kora délutáni gomolyfelhőképződést követően rendszerint zivatarok alakulnak ki, és ha a megfelelő nedvesség-utánpótlás (az ún. meleg nedves szállítószalag elhelyezkedésének köszönhetően) biztosítva van, előfordulhat, hogy napról napra felhőszakadások sújtanak egy-egy térséget – monja Kurunczi Rita.

Záporokat, zivatarokat hoz a szerda is reggel keleten gyengén, máshol változóan, illetve erősen felhős időre ébredhetünk, helyenként – elsősorban a Dunántúlon és a középső megyékben – záporeső, kisebb zivatar is lehet. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 20 Celsius-fok között alakul. A több órás napsütés mellett délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből továbbra is többfelé számíthatunk záporokra, zivatarokra, melyeket hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadék, jég kísérhet – írja az Időkép.hu. Csütörtökön egy gyenge hidegfront érkezik, ekkor főleg a Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél és néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik